Fulham gjorde fel från början


Av - Fredrik Finnebråth _
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

När var det senast så starka och intressanta lagbyggen som gick upp från Championship till Premier League? I de banorna pratade många inför årets upplaga av PL och syftade på storsatsande Wolverhampton och nästan lika hårt satsande Fulham. Vargarna från Birmingham må ha infriat dessa förväntningar och är på sikt ett lag som ska utmana om Europa-platser. Men Fulham då? Ja, vad hände där egentligen?
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Det är inte alltid bra att ha för mycket pengar att röra sig med. Används de inte rätt så kan det stjälpa mer än det hjälper.

Jag vill inte vara den som säger att jag såg det här fiaskot komma, för det gjorde jag inte, men jag anade under hela sommaren att de värvningarna som Fulham gjorde, det lagbygget som de hade snickrat ihop, skulle få det betydligt tuffare än många trodde.

Under hösten kallade jag Fulham på Twitter för ett FIFA-bygge, med det menar jag att de har värvat ihop ett gäng namnkunniga och ett på på pappret bra lag. Sedan hoppades de att allt skulle funka automatiskt. Tyvärr för Londonlaget ser verkligheten oftast inte ut så. Jag tycker att de trampade snett så fort transferfönstret öppnade och har egentligen inte återhämtat sig än.

I Wolves har satsningen pågått i några år. Jorge Mendes har handplockat in spelare, de flesta portugiser precis som han. Med dessa gick de enkelt upp till Premier League. Inför säsongen som nykomlingar förstärkte de med klasspelare i form av Joao Moutinho, Raul Jimenez och Rui Patricio med flera.

Fulham gjorde likadant, de förstärkte med Sergio Rico från Sevilla, Andre Schurrle från Dortmund och kanske framförallt Jean-Michael Seri från Nice, som ryktats till betydligt större klubbar än lilla Fulham. De värvade även ett tiotal till spelare som med en nykomlings mått mätt får räknas som etablerade namn. Det var ett tydligt statement att Fulham bygger för något mer än att bara överleva.

Den stora skillnaden för mig, som gör att skiljer 23 poäng mellan lagen i dag är att Wolves spelar med i stort sett samma lag som tog dem upp till Premier League, kryddat med några förstärkningar i form av de namnen jag nämnde tidigare.

Fulham, å andra sidan, spelar inte ens med en handfull spelare från förra säsongens startelva. Den som skulle organisera ihop det här ihopplocket till lag var Slavisa Jokanovic - en tränare som i varenda lag mer eller mindre har tutat och kört framåt. Han fick, som väntat, sparken i november. In kom Claudio Ranieri och skulle reda ut det här. Inget dumt val att ta in en mer defensivt lagd tränare med stor rutin.

Något vidare lyft har det dock inte blivit. Fulham har genomgående haft ligans klart sämsta försvarsspel och ingenting tyder på att resultaten ska vända.

Om inget speciellt sker blir det nedflyttning direkt och det gör mig lite ledsen då Fulham är ett klassiskt lag med en underbar hemmaarena. Samtidigt tycker jag inte om när man bygger lag på det här sättet. Om pengar finns, använd dessa rätt, på spelare som faktiskt behövs - köp inte bara för köpandes skull.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln