Chelsea bör markera mot Kepa


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Pep Guardiola och hans maskin till fotbollsklubb tog i söndags säsongens första titel. Hur många titlar Manchester City slutligen vinner återstår att se, men fansen lär drömma stort nu. Utgångsläget i Champions League-åttondelen är bra inför returen, samtidigt som de ätit upp avståndet till Liverpool i ligan. 

 

Etiketter: marcus lindén

Efterspelet till Ligacup-finalen handlade dock inte om Manchester City. Det handlade om förlorande Chelsea, och i synnerhet tränaren Mauricio Sarri och målvakten Kepa Arrizabalaga. Inför straffavgörandet fick Kepa kramp, och Sarri förberedde Willy Caballero på ett inhopp. En målvakt som dessutom innehar god kunskap om Manchester Citys spelare efter sin tid i klubben, samt har riktigt bra räddningsprocent från tidigare straffar. Något inhopp blev det dock aldrig då Kepa vägrade lämna planen. 

Jag inte bara tror, utan är nästintill övertygad , om att Sarri hoppades på förlust efter incidenten. Han tappade humöret fullkomligt och stormade ut i spelartunneln. En titel är förmodligen både vad han önskade och behövde i det långa loppet, men där och då är det svårt att tro det. Kepas agerande saknar egentligen motstycke. Bristen på respekt når nya höjder.

Sarri har tidigare kritiserat sin trupps motivation. Laget ska vara mer svårmotiverat än tidigare lag han haft. Det lät en aning märkligt, i alla fall till en början. Det är en trupp som till stor del spelade en extremt uppoffrande fotboll under Antonio Conte och som inte enbart består av äldre med glansdagarna bakom sig. Det kanske dock var den här typen av beteenden Sarri syftade på. 

Att Sarri tappar ansiktet inför världen, mitt under avgörandet, anser jag som helt förståeligt. Han är en känslomänniska. Och vem hade inte gjort det? Om samma situation uppstått i ett annat lag, har jag svårt att tro att Guardiola eller Klopp hade suttit lugnt på sin stol. Scenen är absurd och fanns nog inte i Sarris fantasi, trots invändningarna mot sin egen trupp. 

Hade detta kunnat ske i Pep Guardiolas City? Förmodligen inte. Handlar detta i grunden om ett tappat omklädningsrum i Chelsea-lägret? Så kan det vara. Men det rättfärdigar egentligen ingenting i Kepas beteende. Han är en av alla spelare som sitter på ett svindyrt kontrakt, för att utöva det han älskar allra mest. Ett mål bör vara att vara en förebild för yngre. Att då inte kunna ta en order av sin tränare i ett viktigt skede, är så långt ifrån förebild och respekt man kan komma. 

Vi är många som minns Carlos Tevez för ett par år sedan, när han vägrade göra ett inhopp i en Champions League-match. Det är givetvis ett förkastligt beteende även det, och en enorm brist på respekt mot hela sin klubb. Kepas agerande känns dock mer unikt. Sarri blir så mycket mer hjälplös i situationen, när han vägrar lämna planen. Om det faktiskt var så att han försämrade lagets chanser att vinna matchen, och enbart såg till eget intresse, förblir det ett enda stort svek mot hela klubben.

Jag hoppas Chelsea vidtar disciplinära åtgärder mot Kepa. Förhoppningsvis förstår fotbollsvärlden att Sarri stod maktlös där och då, att detta enbart är Kepas aktion, men att klubben kan agera i efterhand. Jag har i alla fall svårt att tro att Kepa står de nästkommande matcherna. Det ska vi vara tacksamma för. 

/Marcus Lindén
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln