Özil behövs i Arsenal

Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen.


Ni som följer den engelska ligafotbollen har säkert koll på att mitt kära favoritlag Arsenal haft det lite knackigt emellanåt. Främst i det konstruktiva spelet, att omvandla sitt som oftast stora bollinnehav till fina målchanser.
 

Etiketter: robin gustavsson

Man har lyckats vinna många av matcherna mot de sämre lagen ändå, mycket tack vare att man har två av ligans absolut bästa strikers. Pierre-Emerick Aubameyang och Alexandre Lacazette är en duo som kan mäta sig med de flesta anfallare i Europa. Att ett lag som numera får ses som det sjätte bästa i sin liga kan ha båda dessa två i laget ska man vara oerhört tacksamma för.

Men om Gunners ska klättra något steg i tabellen och återetablera sig bland de allra främsta, så räcker det inte att man har två forwards som kan rädda laget när spelet inte stämmer. Bakom dessa behövs kreativitet i form av någon som kontinuerligt kan sätta in bollar som ger klara målchanser.

Centralt i banan har man många gånger spelat med en trio i form av unge Guendouzi, Xhaka och Sampdoria-värvningen Lucas Torreira. Alla tre duktiga bollspelare med bra passningsspel. Men alla dessa tre tar djupa roller på mittfältet och vill vara delaktiga i att bygga spelet från backlinjen. En viktig uppgift såklart, men som måste kompletteras av någon högre upp i banan som kan ta över taktpinnen när man ska etablera spel på den sista tredjedelen av planen.

Det är här Mesut Özil kommer in i bilden. Tysken har i många år visat vilken klasspelare han är, både i ett Tyskland som är världsmästare, i ett Real Madrid där han serverade assist till en viss Cristiano vecka ut och vecka in. Men faktiskt även i Arsenal, där han skapar mängder för sina lagkamrater. Tyvärr har väl effektiviteten inte varit på samma nivå hos den som fått läget som hos Ronaldo (inget konstigt med det, eller hur). Men i takt med att assist-siffrorna inte varit fullt så övertygande så har också kritiken mot Arsenals nummer tio blivit mer och mer påtaglig.

När klubben nu sedan en tid tillbaka har sitt stjärnspäckade anfallspar är det nu oerhört viktigt att man serverar dessa herrar på allra bästa sätt, för att inte låta all denna talang gå till spillo.

Det sägs ofta att Özil inte ”turn up” (dyker upp) i matcher mot de stora lagen, och emellanåt stämmer kanske det. Men till stor del tror jag det handlar om att Arsenal inte längre klarat av att vara ett dominerande lag utan fått inrikta sig på mycket försvarsspel och krigande. Det är givetvis inte där Özil har sina styrkor. Men mål och poäng mot lag som Manchester United, Liverpool, Chelsea m.fl. under de senaste åren vittnar ju också om att kritiken om att inte bidra i stora matcher är åtminstone delvis felaktig.

Under denna säsong har nya tränaren Unai Emery ofta tagit ut startelvor där inte tysken fått någon plats. Det har spekulerats om alla möjliga orsaker; sjukdomar, ryggskador, bråk och en ovilja att träna hårt. Om något av det stämmer får vi låta vara osagt.

Men om Emery vill få igång sitt lag till att spela den offensiva chansskapande fotboll som klubben vant sig vid de senaste 20 åren, och om de ska kunna ta sig tillbaka till den finaste av turneringar Champions League, så är det nog bäst de hittar ett sätt att komma överens och jobba tillsammans. För de egenskaper tysken besitter är svåra att hitta, och hutlöst dyra att köpa loss i dagens fotbollsmarknad. Pengar som klubben inte verkar vara villiga att lägga ut dessutom. Och varför köpa nytt när all denna fotbollstalang redan finns i laget?

/Robin Gustavsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln