DE BÄSTA MÖTS ÄNTLIGEN IGEN

Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

Efter 23 år som Champions Leaguekommentator känner jag fortfarande samma pirr i kroppen när hymnen drar igång och spelarna står uppställda  igen efter vinteruppehållet i turneringen. Det är de bästa som skall upp mot varandra på vägen mot finalen och det är det som vi alltid vill se i alla idrotter.
 

Etiketter: henrik strömblad

UEFA Champions League har blivit ett av idrottsvärldens starkaste varumärken. Det går inte att bortse ifrån den kommersiella delen där stora intäkter lockar klubbägare att satsa rejält för att nå dit.

Men om vi i första hand fokuserar på det som är själva grunden  – det sportsliga – är det i Champions League som spelarna verkligen vill mäta sina krafter mot varandra. Real Madrid har äntrat tronen som Europas fotbolls- kungar de tre senaste säsongerna. Men den här våren känns oddsen på vem som lyfter pokalen på finalarenan Metropolitano i Madrid lördagen 1 juni betydligt osäkrare.

Real har tappat sin målmaskin till Juventus, Manchester City, Liverpool och Tottenham går vid sidan av slutspelet en hård kamp om ligatiteln hemma i England, Bayern München saknar defensiv stabilitet och Barcelona har fortfarande stora hål att fylla efter Neymar och Iniesta. Öppnar det för Juventus eller PSG?
 
När de första åttondelsfinalerna rullade igång i veckan fick vi bland annat se en norsk succetränare som insåg att verkligheten är tuffare utanför det inhemska ligaspelet, en italiensk 19-åring som fick Romafansen att minnas en ikons genombrott i den åldern, en taggad publik i Amsterdam som lyfte sitt unga lag till höga nivåer mot de regerande mästarna och ett lag i London utan två av sina skadade stjärnor som vägrar att vika ned sig. Precis det där oförutsägbara som jag älskar med fotbollen. I åttondelsfinalerna finns fortfarande plats för lag som sensationellt tagit sig vidare ifrån gruppspelet. Men det är också här och nu som turneringen tar fart på allvar. Då de bästa ställs mot varandra i skarpt läge utan gruppspelets finmaskigare skyddsnät.
 
En regel som diskuterats flitigt i slutspelets dubbelmöten är den om bortamål som räknas dubbelt vid ett lika resultat sammanlagt i returmötet. Orättvist och förlegat hävdar många tränare och nu börjar UEFA och FIFA på allvar lyssna på de tongångarna. Faktum är att vårens slutspel i Champions League och Europa League kan bli det sista där bortamålsregeln kan avgöra på vägen fram mot finalen. Den internationella regelkommitten har sitt årliga möte i mars och det finns starka indikationer på att de beslutar att regeln spelat ut sin roll. Den kom till för att lagen många gånger spelade extremt defensivt på bortaplan och hade som huvudsyfte att hålla nollan.  Aktuell statistik visar på betydligt offensivare inställning och det är en av grunderna till att regeln kan vara ett minne blott till nästa säsong.
 
I veckan som kommer tar jag och Glenn Strömberg oss till Anfield och finalarenan Metropolitano i Madrid. Jürgen Klopp har defensiva bekymmer med en avstängd Virgil Van Dijk och skador för både Dejan Lovren och Joe Gomez. Motståndarna Bayern München, som inte mött Liverpool sedan UEFA:s Supercupfinal 2001, har åkt ut i semifinalen de fem senaste säsongerna. Jürgen Klopp, hade många tuffa duster med Bayern som tränare för Dortmund, så räkna med att den karismatiske tysken brinner lite extra för utmaningen på tisdagkväll.

Den ständiga glöd som håller Diego Simeones Atletico Madrid på tårna kommer inte att flagna på ett par år till. Efter sju titlar under åtta år med klubben finns hungern och viljan efter att uppnå mer för Simeone. Häromdagen skrev han under ett nytt kontrakt som binder honom till Atletico fram till 2022.  Nu kommer Juventus till en arena dit de gärna återvänder 1 juni för en ny final. Atletico och Juve har varit finallag i fyra av de fem senaste Champions Leaguefinalerna. Visst pirrar det lite extra i kroppen inför de duellerna.

/Henrik Strömblad

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln