Jag blir inte klok på Everton


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Det sprudlar inte om Everton för närvarande. Spelet hackar, resultaten går inte deras väg och supportrarna buar ut laget. Och det är lätt att förstå varför. Den här säsongen är ju precis som tidigare säsonger. Det var ju inte så här det skulle bli med Marco Silva som tränare och med flertalet dyra nyförvärv.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Insatsen mot Manchester City var godkänd och kanske till och med ett steg framåt mot hur det har sett ut under januari, förlusten till trots. Men december och januari har innehållit flera bottennapp som inte är värdigt en klubb som Everton. Defensiven som man har visat upp under dessa matcher (tänker främst på 2-6 förlusten mot Spurs) har hållit allt annat än Premier League-klass.

Ända sedan David Moyes lämnade Everton 2013 efter elva säsonger som tränare har Everton letat efter rätt ersättare. Roberto Martinez började förvisso bra, men då hade han Moyes stomme i försvaret.

Ronald Koeman lyckades inte han heller göra Everton till det där laget som skulle hota om Europaspel. Inte ens Sam Allardyce lyckades. De har verkligen testat alla olika tränarstilar. Inför den här säsongen valde man den unga och lovande portugisen Marco Silva, som tidigare tränat både Hull och Watford i England. Ett klokt och spännande val, tyckte många då Marco Silva står för en offensivt frejdig fotboll och det borde passa Everton som vill vara ett spelande lag snarare än Big Sams kämpafotboll.

Marco Silva handplockade favoritspelaren Richarlison från Watford och värvade meriterade namn som Andre Gomes, Yerri Mina och Lucas Digne från Barcelona. Men trots kvalitetsnyförvärv och en startelva som i mångt och mycket är helt ny jämfört med i fjol, innehåller årets upplaga betydligt fler frågetecken än utropstecken.

Ett halvår in i säsongen känns det som att Marco Silva fortfarande inte vet hur han vill spela med sitt lag. Han har testat sig fram med spelsystem men utan att hitta rätt. Det som bekymrar Everton-fansen mest är hur obalanserade de är. Det finns gott om individuellt skickliga spelare, men bakåt ser det stundtals bedrövligt ut.

Jag tycker att Everton på pappret har ett trevligt lag som absolut har kvalitet nog för att utmana om Europa League-platser. Men supportrarna har väntat länge nu, och de kan nog vänta ännu längre - men då måste det åtminstone gå åt rätt håll.

Om resultaten fortsätter att hacka i de kommande 2-3 matcherna så tycker jag att styrelsen borde agera. Om Marco Silva blir kvar hela säsongen är risken stor att nyckelspelare som Pickford, Guaye, Sigurdsson, Andre Gomes med flera söker sig bort från klubben.

Jag hoppas att Everton hittar tillbaka till sitt gamla jag. När Everton har sin dag hemma på Goodison Park så har de flesta lag problem.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln