Namn som berör


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.



Frågan om att ändra något fundamentalt i ett steg mot mer inkludering. En förening i Västerort som är en av Europas allra största väckte uppmärksamhet i jämställdhetsfrågan 2018. De lär göra det i år igen.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Det har gått snart ett år sedan IF Brommapojkarnas medlemmar röstade emot motionen att döpa om IF Brommapojkarna till IF BP för att – namnmässigt – ta bort exkluderingen av alla som inte är pojkar. Jag var en av dem som tyckte beslutet och ”det ska vara som det alltid varit”-tänket var omodernt och förlegat.

Men svensk föreningsdemokrati är uppbyggt på det sättet att medlemmarna bestämmer och om medlemmarna inte vill byta namn så är det så.

Oavsett vad man tycker om det.

Jämställdhetsarbetet fortsatte på Grimsta. Vintern gick, våren gick och sommaren kom. BP presenterade en jämställdhetsrapport som skulle ligga till grund för att föreningen ville vara i framkant med att vara just jämställda. Det brukar vara ganska enkelt att hänga på men desto svårare att vara den som startar från noll. BP tyckte att någon behövde ta ansvaret och såg till att göra det.

Lägg de marknadsmässiga frågorna åt sidan. Blanda inte in publiksnitt, reklam, TV-avtal eller intresse i den här frågan för resurser handlar om att ge samma förutsättningar för både killar och tjejer. I kommunikationen bland nyhetsflöden och truppresentationer. I förberedelser på träningsläger. I klubbens läkarteam när det kommer till skador och rehab.

Om en stor förening gör det kommer sannerligen fler klubbar att göra samma sak. För ingen vill såklart ligga efter och om någon vågar ställa frågan ”hur gjorde ni?” så kommer det att gynna alla.

Snart har den blott 77 år gamla klubben sitt kommande årsmöte och namn-diskussionen kommer såklart att blossa upp även i år oavsett om det behandlas den 19 februari eller inte. Beroende vem du frågar får du olika svar. De äldre? De vill ha kvar historiken i namnet. De yngre? Klart vi ska byta. 2018 röstade medlemmarna nej. Det som gör mig lite illa till mods är att BP:s Charlotte Ovefelt och Stefan Bärlin istället försöker att gå runt det nejet genom att vilja sänka åldern på föreningens röstberättigade från 18 till 13 år. Anledningen säger de är för att återspegla BP:s verksamhet.

Det innebär att tusentals medlemmar får rösta i en eventuell fråga om namnbyte. Det innebär också att tusentals medlemmar får rösta i de övriga frågorna som ställs. Hur mycket ansvar ska en 15-årig tjej eller kille ha i en föreningsdemokrati och hur många föräldrar kommer att gå sina egna ärenden genom sina barn?

Samtidigt berättar de att styrelsens svar angående ett namnbyte är att det behövs ett större arbete och ett bredare underlag innan ett sådant beslut tas – men fortfarande av medlemmarna.

Motionen som lämnades in inför årsmötet 2018 har öppnat upp för en prekär diskussion och situation. Men tanke på det mediala genomslaget förslaget fick är det någonting som berör och någonting som behövs tas upp och pratas om. Om ingen hade brytt sig så hade det varit avklarat för längesen.

Jag står fortfarande fast vid att om ett föreningsnamn kan bli mindre exkluderande så är det en bra idé att byta. IF Brommapojkarna och IF BP är så förknippat med varandra att det snart skulle fästa sig. Men jag tycker också att ett ordentligt arbete och en ordentlig undersökning är bättre att genomföra än att försöka sänka åldern på de röstberättigade – för mig känns det som en enklare utväg att manövrera ut dem som tycker emot.

/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln