De trollar med små medel


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

I en fotbollsvärld där mer och mer handlar om pengar är det kul att det finns klubbar som bevisar motsatsen – att det går att lyckas trots helt andra förutsättningar.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

I La Liga hankar sig Alaves och Getafe fast i toppen som femma respektive sexa. Många väntade nog på en svacka där större klubbar som Valencia, Real Betis och Villarreal skulle komma ifatt. Så har det inte blivit, inte ännu i alla fall. Och för det är jag tacksam. Sådana här framgångssagor behövs för fotbollen i allmänhet och La Liga i synnerhet.

La Liga är för mig världens bästa liga om man bara fokuserar på kvalitén ute på fotbollsplanen. Men vad gäller den ekonomiska biten så är det bara giganterna Real Madrid, Barcelona och till viss del Atletico Madrid som har stora ekonomiska resurser. Mitten- och bottenlag har inte alls haft samma ekonomi som Premier League-lag i samma tabellposition. Kanske har det varit en anledning till att toppskiktet i La Liga oftast sett ungefär likadant ut varje säsong. Det är svårt för mindre klubbar i Spanien att ta det där nästa steget när de inte kan värva vilka spelare de vill och ofta tappar sina bästa spelare för dubbelt så höga löner i Premier League.

Då är det skönt att lag som Deportivo Alaves och Getafe finns.

Alaves dyraste värvning inför säsongen var John Guidetti för fyra miljoner euro. Han har för det mesta fått nöta bänk men det säger en hel del om Alaves, som var nära att åka ur högstaligan i fjol. En stor del i deras framgång den här säsongen är tränaren Abelardo. Den tidigare Barca-fostrade spelaren krämar ut allt och lite till av sina spelare. Det bjuds knappast på något skönspel, men ett sammansvetsat försvar, och ett lag där alla spelare köper sina roller, ska inte underskattas.

Getafe påminner om Alaves i mångt och mycket. För två år sedan var klubben tillbaka i finrummet efter en sejour i Segunda. En välbehövlig nystart, menade många när klubben tvingade starta om. Så har det verkligen blivit.

Är det någon som förtjänar att lyftas fram är det José Bordalás. Spanjoren fick sparken från just Alaves 2016 men tog kort efter det över Getafe. Han tog direkt upp laget till La Liga. Första säsongen där slutade de på en åttondeplats. Ett fantastiskt resultat för en spelartrupp som många tvivlade på. Under sommaren värvades en rad nya spelare. Den dyraste? Gamla Arsenal-backen Ignasi Miguel från Malaga. Han kostade 4,5 miljoner euro.

José Bordalás har fortsatt på förra säsongens succésäsong, vilket många inte trodde var möjligt. Hans 4-4-2 formation har täppt igen bakåt, endast Atletico Madrid har släppt in färre mål i ligan än Getafe. Det är, precis som i Alaves fall, inte tal om något offensivt spel från Getafe heller. Det är låg press, kontringar och inläggsspel som gäller. För Getafe är det helt rätt melodi. Det är inte ett dugg konstigt att Bordalás ryktas till större klubbar eftersom det krävs en speciell tränare för att få ut så mycket av så lite.

Jag blir glad av att se att pengar inte är allt. Och jag tror att det är bra för La Liga att andra lag är där uppe och nosar. Det gör ligan mer intressant. 

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln