ETT KONTRAKT ÄR MER ÄN ”BARA ETT PAPPER”

Av - Henrik Strömblad -
Curt Staffan HENRIK Strömblad, är född den 6 mars 1965 i Spånga, Stockholm. Henrik är sportkommentator som arbetar för Viasats kanaler och kommenterar nästan uteslutande fotboll såsom Champions League, Premier League, La Liga och Serie A. Strömblad är genuin supporter till IF Brommapojkarna sedan tonåren, och har spelat som målvakt i klubben.

”Det är ett papper ni aldrig kommer att få se”, sa vänsterledaren Jonas Sjöstedt nyligen om sin överenskommelse med Stefan Löfven för att stödja hans regering och utnämning till statsminister.
Samma fras skulle säkert mängder av fotbollsagenter, spelare och klubbar kunna använda om de kontrakt som skrivs. Men ibland undrar jag om ett kontrakt ”bara är ett papper” som tolkas olika utifrån vems intressen som skall tillgodoses.

Just nu befinner vi oss mitt i vinterns transferfönster och spelarnas kontrakt är minst sagt i fokus.
 
1995 ändrades professionella fotbollsspelares liv i Europa radikalt med den EU-dom där den belgiske spelaren Jean-Marc Bosman fick rätt i sitt mål där en spelare fritt skulle få lämna sin klubb när hans kontrakt gått ut. Tidigare hade klubbarna styrt merparten av alla transfers och spelarna var trots att deras kontraktstid gått ut bundna till sin senaste klubb i ytterligare ett år. Nu uppstod en möjlighet att byta klubb utan övergångssumma och som spelare skaffa sig själv betydligt bättre ekonomiska villkor i nästa kontrakt. Klubbarna tappade en hel del av sin makt och ett antal agenter började skaffa sig inflytande med tunga spelare och även tränare knutna till deras stall.
 
Den fria arbetsrätten inom EU skulle gälla även i fotbollen och andra idrotter. Men precis som i näringslivet krävdes anställningsavtal och förhandlingar om vilka villkor som skulle gälla. I både Tyskland och Spanien har det sedan en långt tid varit vanligt med utköpsklausuler i spelarnas kontrakt. Barcelona trodde aldrig att någon klubb skulle kunna matcha de 2 miljarder kronor som fanns i Neymars avtal. Men välsmorda oljekranar i Qatar pumpade upp de pengarna på PSG:s transferkonto. Trots att Neymar hade ett gällande kontrakt kunde varken Barcelona eller den spanska liganämnden LFP göra någonting. Adios Neymar.
 
Men ibland behövs det inte ens någon utköpsklausul för att tvinga sig ut ur ett kontrakt. I Premier League är den typen av kontrakt ovanliga men det stoppade inte West Hams bäste spelare Dimitri Payet att i januarifönstret 2017 mer eller mindre strejka och tvinga sig till en övergång tillbaka till Olympique Marseille. West Ham fansens favoritspelare blev plötsligt ett hatobjekt och med tanke på att Payet i februari 2016 signerat ett nytt 5-årskontrakt med en veckolön på 1,5 miljoner kronor visades väldigt liten sympati för hans förklaring om att han ”längtade hem till Marseille”. Nu är det dags igen i West Ham där lagets bäste målskytt under säsongen och den dyraste spelare klubben köpt - Marko Arnautovic - trots ett kontrakt med giltighet till 2022 fått smak på den betydligt fetare lönecheck som erbjuds i Shanghai i den kinesiska ligan. Arnautovic lämnade surmulet planen i förra helgens derbyseger mot Arsenal och den här helgen är han inte ens uttagen i matchtruppen mot Bournemouth.  En indikation på att även han är på väg att tvinga sig ut ur ett kontrakt.  
 
Arsenals Mesut Özil är lagets överlägset bäst betalde spelare. Men hans lönekuvert är inte en garanti för att hans prestationer på planen räcker till för en plats i laget - eller ens på bänken - har den nye tränaren Unai Emry tydligt visat. Milan har indikerat sitt intresse men kommer aldrig att kunna betala den lön Özil förhandlat sig till i Arsenal. Han sitter på ett digert kontrakt och om det inte dyker upp kinesiska skattkistor utan botten lär han sitta där ett bra tag till. En spelare sitter alltid betydligt säkrare än en tränare med sitt kontrakt. Sköter spelaren bara sina åtaganden och sin träning är klubben maktlös att få bort någon som drar ut en stor del av lönebudgeten. Det finns som alltid två sidor av myntet.
 
En supporter skriver också en form av kontrakt med sin klubb. Säsongsbiljett, ny matchtröja, souvenirer och resor till bortamatcher. Men här finns en helt annan lojalitet än i spelartruppen. Det finns inte på kartan att byta lag till den där klubben med ny fin arena, vassare trupp, mer investeringar och större chans på titlar. Här talar vi om livstidskontrakt. Jag har full förståelse för de fans som besviket undrar om deras stjärnspelare som nyss kysste klubbmärket och signerade ett nytt femårskontrakt för att efter något år högljutt deklarera att han absolut måste få lämna klubben ”bara skrev på ett papper”.
 
/Henrik Strömblad
Kommentator Viasat

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln