Åt vilket håll är Arsenal på väg?


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Det går snabbt i fotboll. För en och en halv månad sedan slog Arsenal ärkerivalen Tottenham på Emirates, efter att ha vänt 1-2 till 4-2 i den andra halvleken. För nästan exakt en månad sedan spelade Arsenal sin 22:a match i rad utan förlust. Sedan kom bortaförlusten mot bottenlaget Southampton som en blixt från en klar himmel. Tiden efter det har varit tuff och den fina starten Unai Emery fick med Arsenal är historia. Nu står Arsenal än en gång och stampar i samma fotsteg, och ingen verkar veta åt vilket håll storklubben är på väg.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Det vore ju inte Arsenal med en säsong helt utan kriser. Men den här säsongen skulle ju bli annorlunda, den första säsongen på 22 år utan Arsene Wenger vid rodret – mannen som fått bära skulden på många håll och kanter för klubbens sportsligt bristande resultat under de senaste 11-12 åren.

Under hösten har Unai Emery fått många lovord från supportrar och experter. Det mesta har han förtjänat, men som många andra tränare kommer det tuffare tider.

Nu är Emery, precis som hela truppen, ifrågasatt. Han har uppenbarligen inte med Mesut Özil i sina framtidsplaner och Aaron Ramsey lämnar till sommaren. Spelartruppen skriker efter nyförvärv, framförallt mittbackar och kreativa yttrar. Då berättade Unai Emery öppet på presskonferensen att Arsenal bara kan låna spelare, inte köpa, under pågående januarifönster. Något som för mig låter helt orimligt för en klubb av Arsenals storlek.

Att ägaren Stan Kroenke bryr sig mer om sin egen förmögenhet än klubbens sportsliga framgångar är ingen hemlighet. Kroenke investerar inte en krona av sina egna pengar i klubben och då är det svårt att konkurrera med de allra största klubbarna.

Det går även rykten om att Sven Mislantat, som blev ny värvningsansvarig i Arsenal för drygt ett år sedan, är på väg bort. Huruvida det stämmer eller inte återstår att se, men det låter ju inte helt osannolikt att Mislantat vill sluta tipsa om spelare om dessa ändå inte kan köpas.

På fotbollsplanen har Arsenal inte gjort en bra ligamatch sedan segern över Tottenham. Defensiven läcker i vanlig ordning och offensiven är lika seg och fantasilös som under Wengers sista år.

Det pratas mycket om att ge Unai Emery tid. Jag håller med. Men det måste åtminstone kännas som att det går åt rätt håll, och som läget är i dag är jag långt ifrån säker på att så är fallet.

Jag tvivlar inte på taktikern Emery, men finns det inte pengar som han kan bygga om laget med till sitt lag, då går han en nästintill omöjlig uppgift till mötes. För Arsenal behöver förstärkningar på de flesta positionerna. Och det gäller nu, för av matchprestationerna att döma den senaste månaden är det inte åt det bättre hållet det går.

Nu står Arsenal på samma poäng som Manchester United och jag skulle bli mycket förvånad om de sistnämnda inte slutar före efter 38 omgångar. Det gör egentligen inte Arsenal så mycket, Emery har inga krav på sig att ta klubben till topp fyra under sitt första år. Men han har krav på sig att långsiktigt få Arsenal tillbaka till Champions League och en titelkandidat i Premier League. Som det ser ut i dag är det en lång väg kvar att vandra.

Kommer han att klara det? Jag var tveksam i somras, försiktigt positiv i höstas, nu är jag ännu mer tveksam än jag var i somras. Till och börja med måste han få spelarna att hitta tillbaka till glädjen under hösten, sedan gå långt i Europa League och/eller FA-cupen. Men viktigast är att han får pengar att till sommaren värva SINA typer av spelare, för då kommer löneutrymme att finnas eftersom Özil och Ramsey av allt att döma lämnat klubben.

Men det är mycket som ska falla på plats. Arsenal som klubb är en enda stor röra där någon kommunikation till supportrar inte är att tala om. Man lägger locket på och ingen vet egentligen vad som försiggår. Därför är det mest spekulationer och det är inte rätt sätt att bemöta passionerade supportrar på.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln