En vår med Bundesliga 


Av - Viking Peterson -
Jag är lite av en självutnämnd Tysklandskännare. Jobbar som översättare från tyska, följer tysk fotboll i allmänhet och favoritlaget 1. FC Kölns strapatser i 2. Bundesliga i synnerhet. Utöver det spelar jag med Täbylaget Viggbyholm i division 4 och ser fram emot en lång och mörk försäsong.

Man måste säga att Viasat träffade helt rätt när de inför säsongen köpte rättigheterna för Bundesliga. Vem hade väl kunnat förutspå att den här säsongen skulle bli den mest intressanta sedan åren då Jürgen Klopps Dortmund utmanade München om mästartiteln. Vill man byta av Premier League med annan toppfotboll finns nu bara Bundesliga att tillgå eftersom ingen svensk tv-kanal sänder La Liga eller Serie A för tillfället.  
 

Under de senaste åren då Bayern München har haft årligt abonnemang på mästartiteln har man i Tyskland försökt hitta alternativ till den avtrubbade spetsstriden. Man hoppades att anrika Hamburg skulle hamna i ytterligare ett kvaldrama och man redovisade en tabell där München var exkluderat för att hetta till tabellen. Detta år ser det annorlunda ut med ett Borussia Dortmund som spelar strålande fotboll och dessutom vinner sina matcher. Man leder ligan stort, blev s.k. Herbstmeister (höstmästare) och har fått München att se trögt och bedagat ut. Allt flera har börjat ställa frågan om inte Boateng, Hummels eller Lewandowski (alla födda 1988) har passerat zenit.

Vi har en intressant tysk vår framför oss med ett revanschsuget München, som av allt att döma kommer förstärka rejält i januari. Vi har vidare ett Borussia Mönchengladbach som överraskar och ett Eintracht Frankfurt med fortsatt självförtroende efter cupguldet i fjol och nyliga framgångar i Europa League.

Som om inte det vore nog. 2. Bundesliga har förmodligen aldrig varit intressantare. När senast stred så traditionsrika klubbar i toppen av tyska andraligan? Hamburger SV, 1. FC Köln, Union Berlin och St. Pauli är alla lag som hade varit roliga att ha upp i 1. Bundesliga. Man nästan hoppas på att tyska fotbollsförbundet kunde göra ett undantag för i år och lyfta upp alla fyra lagen. Vilka möten hade vi då inte kunnat få under nästa säsong: Hertha mot Union, HSV mot St. Pauli eller Köln mot Düsseldorf!

Jag minns en gång för många år sedan när jag i en tyskakurs på universitetet skulle hålla en presentation i ett valfritt ämne så länge det hade med Tyskland att göra. Jag valde då att prata om vad jag uppfattade som svensk medias ointresse för tysk fotboll. Min känsla var då att tyska Bundesliga var styvmoderligt behandlad i jämförelse med de andra stora ligorna. När man gick in på de stora sportsidorna Fotbollskanalen, Sportbladet, Expressen eller DN hittade man aldrig fram till nyheterna om Bundesliga. Det fanns helt enkelt inte en egen avdelning för Bundesliga så som det gjorde med Premier League, Serie A och La Liga.  

Jag bläddrade även igenom alla dåvarande årgångar av Offside för att få ytterligare vatten på min kvarn. Jag räknade hur många reportage som handlade om tysk fotboll i jämförelse med svensk, engelsk, italiensk och spansk fotboll. Jag ville i min presentation påvisa hur snedfördelad uppmärksamheten var. Nu blev resultatet inte riktigt som jag tänkt mig, även om det var tydligt att en övervägande majoritet av reportagen handlade och svensk och engelsk fotboll.

Till min stora glädje hittade och återupptäckte jag många gamla artiklar om tysk fotboll, bl.a. det strålande reportaget om den östtyska klubben Dynamo Berlin (2009/6). Jag insåg att det ändå fanns en del ljuspunkter. Detta underminerade visserligen slagkraften i min presentation men det gav till sist en mer rättvis bild av hur intresset för tysk fotboll i Sverige ser ut. För visst finns det ett intresse och kunnande men det är långt ifrån det som finns för andra toppligor i Europa.

Sveriges starka band till engelsk fotboll grundar sig i den långa traditionen med Stryktipset och Tipsextra. Den svenska relationen till italiensk fotboll föddes med Gre-No-Li, Nacka, Kurre Hamrin m.fl. och bands vidare med tv-sändningar som Uno, kryss, due under mitten av 90-talet. Spanien har sitt Barca och Real med alla stora stjärnor som drar till sig uppmärksamhet. Men hur ser egentligen det svenska förhållandet ut till tysk fotboll?

Det saknas onekligen samma nostalgiska band till Bundesliga som det gör till Premier League och Serie A. Någon Bundesliga-studio som kan jämföras med Tipsextra eller liknande har inte funnits. Avsaknaden av ett naturligt medium för Bundesliga måste anses vara den största anledning till varför tysk fotboll aldrig byggt upp starkare band till Sverige trots alla stora spelare och lag som ligan har haft och trots alla svenska spelare som gjort avtryck i ligan.   

Ponera att Zlatan hade gått till Bayern München istället för PSG. Det hade varit ett drömscenario för alla som vill se, höra och läsa mer om tysk fotboll i Sverige. Det hade funnits liverapportering från vartenda träningspass, extra bilagor i kvällstidningarna om allt inför årets Bundesliga samt utsända tv-team i Gelsenkirchen, Augsburg och Darmstadt. Vi hade följt matcher mot Freiburg, Mainz och Köln med samma entusiasm som när PSG mötte Dijon, Guingamp och Angers.

Nu är det visserligen för sent för Zlatan att gå till en tysk storklubb men vi kan fortfarande hoppas på att en vår med intressant Bundesliga-fotboll kan höja statusen för tysk fotboll i Sverige.

/Viking Peterson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln