Vecka 50 – fylld av förväntningar


Av - Joakim Forsell -
Nybakad journalist som under hösten kombinerar praktik på Offside med krönikering och timtals av fotbollstittande. Självutnämnd expert på dansk fotboll med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

På något sätt är det som att all fotboll som spelas från augusti fram till vecka 50 bara varit en försäsongsturnering. Visserligen en turnering där klubbarna - på handbollsmanér - får plocka med sig poängen in i fortsättningen. Champions Leagues gruppspel ska avgöras, i England ska klubbarna ta sig igenom ytterligare fyra omgångar innan nyårsklockorna slår och Malmö FF ska försöka se till att det blir slutspelsfeber i Skåne.
 

Etiketter: joakim forsell

Egentligen har det mest varit en pina. Champions League alltså. Det finns få saker att glädjas över när pengar i princip är det enda som avgör. Men i den sista omgången är det lättare att bortse från det. Det sportsliga får lov att kliva upp på scenen (även om artisterna är klädda i de dyraste av kostymer och sedelbuntarna sticker upp där en färgglad näsduk borde göra det) och man kan naivt föreställa sig att det just är på den scenen det ska avgöras. Personligen kommer jag bara se Liverpools möte med Napoli. Hur mycket jag än försöker så kommer ingenting förutom mitt supporterskap få mig att se matcherna i ”Världens bästa klubblagsturnering”.
 
I både toppen och botten av den engelska högstaligans tabell har december månad alltid varit viktig. Klubbarna spelar sex matcher under julmånaden och följer upp med en sjunde omgång dagarna efter att 2018 blivit 2019. En god form kan cementera en boost inför våren och avgörandet. Frågorna är fortfarande många. Är Liverpool på riktigt? Vad betyder Manchester Citys förlust mot Chelsea? Hur många liv har Mourinho? Vilken nivå håller Emery? Kan det vända för Fulham?
 
Men trots alla spännande matcher och frågor: Det som en gång var det bästa jag visste har förvandlats. Kanske har jag bara blivit äldre och mer eftertänksam. Kanske är det en kombination. Men de tillfällen där den internationella toppfotbollen skänker mig äkta glädje har blivit allt mer sällsynta. Visst, jag jublade och sträckte händerna i luften när Divock Origi avgjorde mot Everton. Men dagen efter var allt som vanligt.
 
Jag tror faktiskt att det bara finns en fotbollsmatch som på riktigt kan påverka mig den här veckan och det är inte Liverpool - Napoli.
 
Uwe Röslers Malmö FF tillbringade ett par dagar av förra veckan på den spanska solkusten och försökte vässa formen för det avgörande bortamötet mot Besiktas. Tränaren menar att tempot finns där och i Malmökretsar verkar självförtroendet vara på topp (har det någonsin inte varit det?). Det vore en fantastisk bedrift om de himmelsblå kunde knipa de tre poängen i Istanbul och säkra avancemang till Europa Leagues slutspel. Inte minst för undertecknad som då äntligen får chansen att se en av årets europamatcher på plats. Ett svenskt avancemang, ett skånskt avancemang hade glatt mig på riktigt.
 
Om det faktiskt finns någonting jag vill komma fram till med den här texten vet jag inte. Men vi kan konstatera att december är december. Ligor och drömmar lever fortfarande. Om bara ett par dagar eller veckor kan det se helt annorlunda ut.
 
Fotbollen är i förändring, passa på att njuta.
Det är sällan vi får lov till det.
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln