Hur skapar vi våra fotbollshjärtan – del 2Av - Ingela Armbro -
Egenföretagare från Bua i Halland. Grundare av Friskvågen i Varberg och f.d. allsvensk handbollsspelare i Spårvägen, Stockholm.

Krönikan den 9 november - del 1, byggde på en intervju med ett stort ”Varbergs Bois Hjärta”.
Dagens krönika bygger på en intervju med Gösta Månsson 70 år, en levande legend i Väröbygden med ett stort fotbollshjärta för Väröbacka GIF (Varberg kommun), Djurgårdens IF och Bayern Munchen.
 

 

Gösta var aktiv som A-lagsspelare från 15-år till 45-år, spelade 1149 seniormatcher och gjorda 581 mål i Väröbacka GIF. Undrar om det finns någon som slår detta? Inte i Halland i alla fall!
Idag fungerar Gösta som lagledare, hjälptränare och lite ”allt i allo” för A-laget i Väröbacka GIF.


Varför blev det fotboll?
Pappa och morbror spelade fotboll i Väröbacka på Liavallen och det väckte lilla Göstas intresse för fotbollen redan som 5-6 åring.
     -          Det var roligt med fotboll men det var inte likadant med ungdomsfotboll då som nu. Ville man spela fotboll fick man ordna det själv. Vi hade ordnat match mot Sunvära- pojkarna och skulle spela på en äng som låg vid Viskan. För att få det fint gick jag och linjerade med kutterspån, hela dagen före matchdag. Problemet var bara att till matchdag hade Viskan stigit så planen låg under vatten och linjerna hade flutit bort.
      -          ICA-handlaren i byn hade ett stort fotbollsintresse och lovade oss killar en flaska saft om vi vann mot Varbergs GIF. Det blev förlust med 18-9, alltså ingen saft!
 
Beskrivning av relationen, identiteten och att vara besjälad!
Gösta växte snabbt upp till en storspelare i Väröbacka GIF. Fick anbud från såväl IFK Göteborg, Halmstad BK, IS Halmia, Örebro SK som IF Elfsborg. Han blev dock Väröbacka GIF trogen och är så fortfarande.
     -          Jag satt uppe i en ledningsstolpe (arbetade som linjemontör) när Anders Bernmar (ordf) kom från IFK Göteborg. Han stod nedanför, bönade och bad för sitt IFK Göteborg men jag vägrade komma ner. Jag var ju tvungen att göra färdigt jobbet först, vi hade stängt av strömmen.
 
Kärleken till hembygden och till kompisarna blev den stora anledningen att Gösta blev kvar i Väröbacka GIF.
     -          Då var det absolut inga spelare som gick mellan lokala lag man var sin hembygd trogen.
 
Alla sina fem barn har Gösta tränat och följt, även dom i Väröbacka GIF.
 
Varför har du ett stort fotbollshjärta även för Djurgårdens IF och Bayern Munchen?
     -          I tidig ålder såg jag en artikel i Göteborgsposten när Djurgården var på besök i Göteborg. Lagbilden med bl.a Arne Arvidsson, Sigge Parling, Tumba och Ingvar ”Mysing” Petersson fängslade mig. Djur-gård var ett så fint namn och anknöt till min egen uppväxt på bondgård och lantbruk. Sedan dess följer och håller jag på Djurgården IF.
 
     -          Bayern Munchen var ett storlag på 70-talet och tyskfotboll har sedan dess intresserat mig mycket. Det är till och med så att jag har svårt att välja sida när Sverige spelar mot Tyskland än i dag.
 
Hur är det att ofta bli identifierad som Mr Väröbacka?
     -          Det är bara roligt, jag blir ofta igenkänd och möter människor som berättar historier från olika matchsituationer och händelser som knyter an till fotbollen. Hela min familj är på något sett engagerade i Väröbacka GIF.
 
 
Att vara fans, att ha ett fotbollshjärta är det samma sak? 
     -          Att vara fans är ofta förknippat med framgång. Fans/supportrar gläds vid framgång men lyser med sin frånvaro vid förluster. Ett fotbollshjärta finns med i såväl fram-/ som motgång men visst ”hatar” jag att förlora. Många sömnlösa nätter har det blivit som gått åt till att fundera ut vad som gått snett vid förluster, mer förr men också i nutid.
 
Var kommer drivkraften och motivationen från?
Gösta lägger ner ett helårsarbete (dvs minst 40 timmar/vecka) på Väröbacka GIF.
     -          Jag gillar verkligen att skämma bort killarna. Till varje match ordnar jag smörgåsar, steker ägg och köttbullar (40-45 mackor/gång). Jag tvättar kläder och handdukar så att dom finns rena vid träningar och matcher.
 
     -          Jag gillar att fixa träffar och fester för spelarna, att se till att det är ordning och reda i klubbhus och omklädningsrum och att hålla Väröbacka IP i gott skick.
 

     -         Belöningen får jag genom killarnas tacksamhet och för mig ger det meningsfullhet.

 
Nyckelfaktorer för att skapa fotbollshjärtan.
Nyckelfaktorer för att ett fotbollshjärta skapas enligt Gösta Månsson:

  •        Socialt arv
  •        Gemenskap/tillhörighet
  •        Framgång

 
Min slutsats efter dessa två intervjuer är att mina intervjupersoner har samstämmig syn på hur våra fotbollshjärtan skapas. Det sociala arvet har stor betydelse för var vårt fotbollshjärta föds och blir djupare, vi ärver i stor utsträckning vår sympati.
En annan nyckelfaktor för att fotbollshjärtat skall få näring är gemenskapen och känslan av tillhörighet. Fotbollshjärtan som skapas på en lite ytligare nivå är mer förknippat med framgång och storhet.
 

FAKTARUTA -  Väröbacka GIF

  • Föreningen startade 1932
  • A-laget - herrar spelar from säsongen 2019 i

      Div. 4 Södra (det var 34 år sedan sist)

  • Ungdomslag: ”Värö United” är ett samarbete mellan föreningarna Väröbacka GIF, Norvalla IF och Bua IF sedan ca 10 år tillbaka. Tillsammans bedriver man ungdomsfotboll för alla åldersklasser (pojkar och flickor) från bollekis till 16 år i Väröbygden
  • Ca 50 personer är delaktiga i Väröbackas GIF:s verksamhet (styrelse, matchvärdar, kiosk, ledare mm)

 
Varberg 2018-12-04
/Ingela Armbro

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln