En annorlunda men rolig säsong


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Till helgen drar äntligen klubbfotbollen i gång igen. Trots Sveriges framgångar under landslagsuppehållet har det varit tomt utan all ligafotboll. Men nu, som tur är, dröjer det bra länge till nästa landslagsuppehåll.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Jag tänkte bege mig till Spanien och La Liga i veckans krönika. Det har, enligt mig, varit världens bästa liga i många år nu, men årets upplaga skiljer sig på många sätt - och det tycker jag är välbehövligt.

Snart en tredjedel in i säsongen är det inte någon exceptionellt bra upplaga av La Liga, såtillvida att kvalitén på fotbollen varierat och i de flesta vall inte hållit lika hög klass som det brukar. Då tänker jag främst på toppskiktet. Real Madrid, Barcelona och Atletico Madrid har alla haft, med sina mått mätt, svaga säsongsstarter. När hände det senast att alla tre svajat?

Alla La Liga-kritiker klagar oftast på att ligan är för ojämn, att topplagen promenerar hem tre poäng mot vilket av mitten- och bottenlagen som helst. Ja, även lagen strax under topp 3, som Sevilla, Valencia och Villareal. Det kan ha funnits en poäng i det, men enligt min teori har det inte varit för att lagen under varit svaga - utan för att toppen varit så starka. De har hållit högre klass än i någon annan liga. Det är ju Champions League ett bra exempel som stärker den poängen.

Den här säsongen däremot skiljer sig helt och hållet. Det är svårt att hitta något mönster, utan det är bara att konstatera att alla lag slår alla och att ingen är match är enkel ens för topplagen.

Barcelona må leda serien välförtjänt, men de gör det med en poängs marginal ner till tre lag (Sevilla, Atletico Madrid och Alaves). På femteplats hittar vi Espanyol, som var serieledare i flera omgångar. Först på sjätteplats håller Real Madrid in, nu med en ny tränare vid rodret. 

På nedre halvan finns lag som Valencia, Villareal och Athletic Bilbao. När så många som tolv omgångar har gått så brukar serien ha satt sig någorlunda - kanske framförallt i La Liga. Men i år verkar i princip vad som helst kunna hända. Till exempel i senaste omgången så trodde nog många att Barca skulle dra ifrån i toppen hemma mot Real Betis, som haft en tung start på säsongen, men då slutade det 3-4 på Camp Nou. Hur ofta släpper Barca in fyra mål på hemmaplan? I år gör man det.

Det blir säkert en kamp mellan Barca, Atletico och Real ändå, men låt oss njuta av hur ologisk världens bästa liga är än så länge. Och att slå hål på myten att det är så dåliga mitten- och bottenlag i La Liga. Att topplagen tappat så mycket poäng beror inte enbart på underprestation från egen del, utan på ett motstånd som hållit hög kvalité.

På lördag möts Atletico Madrid - Barcelona. Betydelsen av den matchen tror jag är så stor att den kan bli titelavgörande. Atleti har tappat poäng i matcher de normalt sett inte brukar göra den här säsongen, men defensiven är alltjämt klart bäst i ligan. Får de igång offensiven också, ja då kommer Barca inte bara få det tufft på lördag, utan när vi sammanfattar hela säsongen i maj. 

Jag håller dock Barca som favoriter att ta hem guldet, för även om de tappat en hel del poäng under ligasäsongen så har de stundtals, till exempel i El Clasico, spelat bländande fotboll. Suarez har sett pånyttfödd ut, Coutinho har växt ut till en superstjärna och Leo Messi är Leo Messi.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln