Nästa års allsvenska börjar redan nu


Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. 

AIK:s guldfirande hann knappt sätta punkt för det allsvenska spelåret 2018 innan förberedelserna och förväntningarna inför 2019 års upplaga var i full gång. Visst, kvalet mellan Brommapojkarna och AFC Eskilstuna är fortfarande inte spelat, så ett lag är fortfarande inte klart för nästa års säsong. Men för alla andra lag, klubbledningar och supportrar påbörjas nu en aktiv väntan på att det är dags att dra igång igen.
 

Etiketter: robin gustavsson

Trots att det bara gått ett par dagar sedan söndagens matcher blåstes av, så händer det redan saker på många håll. Två rutinerade ikoner fortsätter ytterligare ett år i sina respektive lag. Jag pratar givetvis om Markus Rosenberg i Malmö FF och Henok Goitom i AIK. Två extremt viktiga spelare att fortsatt ha knutit till sig för klubbarna, trots deras stigande ålder. För visst finns kvaliteten där ännu. Inte bara att dessa herrar håller allsvensk nivå, de är fortfarande i det absoluta toppskiktet.

Det visar de inte minst under hösten som varit. Goitom är en viktig pjäs i det AIK som håller hela vägen och tar ett efterlängtat guld, medan Rosenberg som vanligt leder sina mannar ute i europaspelet och i uppryckningen som gjordes efter en svag säsongsinledning.

Vi tackar också av ett antal spelare, och inte det heller vilka som helst. Tobias Hysén, Kennedy Bakircioglü, Andreas Isaksson och Daniel Sjölund är alla spelare som haft mer betydelse än de flesta  andra för sina respektive klubbar. Lägg där till Ante Johansson, som varit navet och livsviktig i den stora framgångssaga som IFK Norrköping varit de senaste åren. Han lägger visserligen inte av, utan spenderar kommande säsonger i Halmstad som nästkommande år spelar i superettan.  
 
Dessutom tvingas Elfsborgs Emir Bajrami att lägga skorna på hyllan till följd av sina skadeproblem. Inte en ikon på samma sätt kanske, men en spelare vars karriär lovade så mycket mer när han dribblade sig fram på Boråslagets vänsterkant under 00-talets tre sista år. Alltid trist när skadorna sätter stopp, men Bajrami blir kvar i Elfsborg och går direkt in som assistent till gamla landslagsspelaren Tobias Linderoth i klubbens U21-lag. Lycka till Emir!
 
Även på tränarsidan har det redan hänt saker. Djurgårdens färgstarke tränare Özcan Melkemichel slutar, och in kommer istället Sirius-duon Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand. De ska såklart också ersättas i Uppsalalaget, och huruvida det blir fler ändringar på tränarsidan får vi se. Men om det ska göras så bör man givetvis lösa det så tidigt som möjligt.

Vad kan vi då förvänta oss händer framöver? Vilka försvinner – och vilka kommer in?

För mästarlaget handlar det ofta om att inte bli för sönderköpta. Bra prestationer drar som bekant blickarna till sig, och det kan vara svårt att behålla stommen till nästa säsong. Vissa spelare kan man säkerligen inte hålla kvar, som Kristoffer Olsson, då han lär ha så pass stort intresse från utländska klubbar och där AIK bör kunna få en fin summa. Men det är viktigt att man inte låter för många försvinna, även om pengarna skulle vara bra. Men det är en balans som jag tror Björn Wesström m.fl. i AIK-ledningen kan lösa galant.

Många klubbar ser nog tillbaka på året 2018 med missnöjda blickar. Det medför att vi troligen får se rejäla förändringar i flera klubbar i ett försök att ta sig tillbaka till tabellpositioner där de känner sig mer hemma än vad som var fallet i år. Där tänker jag givetvis på Elfsborg och IFK Göteborg, men också Djurgården och till viss del Hammarby som hade känn på toppen – men föll av i slutet på säsongen.

Dessutom är Helsingborg tillbaka i allsvenskan med vad som verkar bli en storsatsning för att sätta rejält avtryck redan under återkomstens första år.

/Robin Gustavsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln