Tysk fotboll när den är som bäst


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Jag hade höga förväntningar på Der Klassiker i lördags. Inte bara infriades alla dessa, de överträffades fullständigt. Det var enligt mig säsongens bästa match. Till er som ännu inte har fastnat för tysk fotboll vill jag säga: tänk om!
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Det är så befriande när två rivaler, som båda slåss för titeln, ställs sida mot sida och direkt när matchen är i gång sätter gasen i bott. Det är tysk fotboll för mig.

På förhand var det den mest intressanta matchen mellan Borussia Dortmund och Bayern München på länge. Efter sex raka titlar åkte giganten FC Bayern till fullsatta läktare på Signal Iduna Park. Men den här gången var det inte bara 81 000, varav den beryktade gula väggen, som väntade. Det var ett Dortmund som gick in till matchen som serieledare, medan Bayern var hårt pressat och låg fyra poäng bakom. En seger var nödvändig både för klubben och tränaren Niko Kovac.

I en sådan match är det så lätt att bli försiktig. Att båda lagen verkligen inte vill förlora och att de i stället ”nöjer” sig med ett oavgjort resultat. Något sådant finns inte i Tyskland. Och det är det jag älskar. Viljan att vinna är större än rädslan att förlora. Varför det är så vet jag inte, men det är väl någon slags tysk mentalitet. Framåt ska bollen, och fort ska det gå. Det kanske inte är så konstigt att supportrar i Tyskland är så högljudda.

Lördagens möte hade verkligen allt. Den hade nerv i 90 minuter + tillägg, det var högt tempo och hög teknisk kvalité på spelarna, målen var snygga och chanserna var många. Så fort ett anfall tog slut dröjde det bara ett fåtal sekunder innan det andra laget kom till målchans. De bytte chanser likt i handboll och spelet böljade på ett sätt som man sällan ser i en toppmatch.

Borussia Dortmund vann matchen med 3-2 och leder nu Bundesliga med fyra poäng ner till Mönchengladbach, och sju (!) poäng ner till Bayern München. Är Bundesliga på väg mot tronskifte efter många är av total dominans från Bayern? Jag som neutral supporter hoppas det, för jag tror att det skulle gynna ligan och locka fler tittare. Ingen vill se en liga som är avgjord i februari.

Räkna dock inte ut Bayern München. När de återfår nyckelspelare som James Rodriguez, Thiago, Robben, Tolisso med flera från skador, då håller jag dem ett snäpp högre än Dortmund på pappret. Men ett lag i harmoni ska aldrig underskattas och det är Dortmund. Lucien Favre får ut max av varenda spelare i princip och vilken fantastisk fotboll de spelar för närvarande.

Det roligaste med Dortmunds framgång är att Marco Reus spelar varje match och som vanligt när den gode Reus spelar fotboll så ser det lite lättare ut än för övriga, med vissa undantag. Det är aldrig kul när skador kommer emellan och sätter stopp för karriärer. Nu hoppas jag och många med mig att Marco Reus får fortsätta att vara skadefri, för det förtjänar han efter all oflyt. Det är en ovärderlig spelare för Dortmund som jag gillar mycket både som fotbollsspelare och som person. Utan honom har jag svårt att se hur Dortmund ska gå hela vägen.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln