”No more fucks to give”


Av - Jimmy Åkesson -
Norrköpingsson som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar damfotboll, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

”Och alla ni pojkar, killar och framför allt män: det är dags att komma in i matchen för jämställdhet är något som gynnar oss alla men det är något som vi måste göra tillsammans. Och helt ärligt: we have no more fucks to give”.
 

Etiketter: jimmy åkesson

En ny fotbollsgala och lika säkert som att det var en kvinna som tog den feministiska kampen – lika säkert var det att en man inte gjorde det. Nilla Fischer tog emot Diamantbollen och levererade ett tal som skar genom hela Globen.
 
Hon hade lika mycket tid som de andra pristagarna. Som Victor Nilsson Lindelöf som vann Guldbollen. Som Zlatan Ibrahimovic som vann årets forward. Som Lotta Schelin som fick Fotbollskanalens hederspris. Men så är självklarheten hos de båda landslagen att lyfta sådana här frågor på två helt olika nivåer. Fischer och resten av hennes kollegor på damsidan har växt upp med att behöva hävda sig och ta plats.
 
Jodå, herrlandslaget har såklart otroligt mycket kvar att göra. Men likt samhället i stort så ska vi män ta ansvar och när vi gör det så ska vi inte förvänta oss en klapp på axeln eller ett diplom. Om du slår en femmeters-passning till en medspelare ska du inte ha beröm – det är någonting du ska klara av i sömnen. Det är likadant med att ta ställning för jämställdheten.
 
Så nej Andreas Granqvist, det är inte dig eller herrlandslaget Nilla Fischer talar om. Det är män i stort. Att du tar åt dig och känner dig orättvist attackerad känns ovidkommande i det här sammanhanget.
 
Zlatans kommentar om att ingen kommit dit om han inte dykt upp? Tja, den är så mycket med glimten i ögat att den inte ens är värd att ägna en enda sekund åt.
 
Sveriges lagkapten i herrlandslaget tycker alltså att det riktas för mycket kritik från Nilla Fischer – att de får för mycket skit. Han och resten av landslaget sänkte förvisso sin ersättning men utan att det påverkade damernas avtal. Granqvist utgick ifrån att det hade inverkan. Oavsett, är det verkligen någonting en herrspelare ska få cred för?
 
Att ha en fru och döttrar betyder heller inte att du automatiskt gjort en insats.
 
Det är bara att göra en enkel sökning på sociala medier för att bevittna hur otroligt mycket jobb det är kvar att göra, ett jobb som aldrig kommer att anses färdigt. För om det stöter på motstånd på landslagsnivån så kommer det aldrig någonsin att rinna ner till gräsrötterna.
 
Nilla Fischer stod återigen upp för jämställdhet – för damfotbollen. Vad hon fick tillbaka? En storm av män som skulle läxa upp om publiksiffror, ekonomi, feminism och att precis allting är bättre än damfotboll. Precis som alla andra gånger så handlar det inte om att tvinga någon att titta på någonting som du anser är ointressant, utan att acceptera. Ja, det finns människor som inte är män som utövar fotboll.
 
Tjejer som spelar fotboll är per automatik inte dumma i huvudet. Mindre publik ger mindre intäkter och därmed sämre förutsättningar. Precis som i vilken klubb eller förening som helst oavsett sport eller kön. Jämställdhet inom fotbollen handlar såklart om så mycket mer än bara pengar. Det handlar om bemötande, att ge utrymme och respekt, uppmärksamhet. Att minska skillnaderna och sluta nedvärdera. Där har herrlandslaget och dess spelare en möjlighet och ett ansvar att göra det som de på damsidan gör: Att stå upp, säga ifrån och visa att de inte tycker det är okej med hatiska kommentarer, nedvärderande skämt och en omklädningskultur där känslor inte är tillåtna.
 
Tänk vilket genomslag och vilken signal det hade givit om de backade upp feminismen på samma sätt som de stod bakom Jimmy Durmaz i somras. Killar lyssnar på killar och killar ser upp till killar.
 
Nilla Fischer är en av världens bästa mittbackar med ett kabinett av medaljer, pokaler och utmärkelser. Hon sa det som behövde sägas och hon gjorde det som behövde göras och hon gjorde det med rak rygg. Jag hoppas att en herrlandslags-spelare vågar göra samma sak. För det är upp till oss killar och män att steppa upp och göra vårt. Vi har betydligt mer att ge. Tillsammans.
 
/Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln