Thierry Henry inleder tränarkarriären


Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. 

På lördag är det dags för Thierry Henry att göra första matchen som tränare för Monaco. Inte nog med att det är hans första egna uppdrag som huvudtränare. Han gör det i klubben där hans egen spelarkarriär en gång tog fart.
 

Etiketter: robin gustavsson

Vi känner alla till spelaren Thierry Henry. En av de absolut bästa anfallarna i modern tid (min åsikt, men jag tror att de flesta håller med mig) som skapade sig legendstatus och slog målrekord i Arsenal under Arsene Wengers era, och som sedan fortsatte sina framgångar i världens kanske bästa lag Barcelona. Dessutom med både VM- och EM-guld för sitt Frankrike.

Men nu är det alltså dags för fransmannen att känna på hetluften från klubbfotbollen igen, från tränarbänken. Tidigare har Henry coachat ungdomslag i Arsenal en kort tid, och varit assistent till Belgiens förbundskapten Roberto Martinez.

Det är ett rejält test den gode Henry ställs inför, i att försöka få ordning på sin gamla klubb. Efter succén för ett par år sedan, där klubben gick till semifinal i Champions League med spelare som Bernardo Silva, Benjamin Mendy och Kylian Mbappé, har laget nu haft det minst sagt svårare. I inledningen av den här säsongen har man bara lyckats skrapa ihop sex poäng på nio spelade matcher.

Men kanske är detta då helt rätt tid för Henry att kliva in? I och med de svaga resultaten kanske pressen och kraven minskat så pass mycket att den förre anfallsstjärnan kan få lite tid på sig att sätta sin prägel och en ordentlig grund hos det här laget.

Och visst finns det potential för Monaco att lyfta mot betydligt högre tabellplaceringar redan under denna säsongen. Tidigare nämnda stjärnorna, och många därtill, från succéåret för ett par säsonger sedan är borta. Men kvar finns ändå några spelare som håller fin klass, bl.a. mittbacken Glik och rutinerade anfallaren Falcao. Lägg till spännande namn som belgaren Tielemans som varit en supertalang i ett par års tid, och Rysslands playmaker Golovin, och det finns helt klart förhoppningar om att snabbt kunna lämna den nuvarande 18:e-platsen bakom sig.

Det är rimligt att tro att efter många år som spelare under stora tränare som Wenger och Guardiola, har Henry säkert lyckats snappa upp ett och annat om vad som gör en bra tränare. Det är absolut inga garantier, men med den professionalism och vilja som Henry besitter är det åtminstone väldigt fina förutsättningar.

På lördag kväll är det alltså dags, i en på förhand lurig bortamatch mot Strasbourg. Då får vi se vilken start han får på det nya jobbet.
Lycka till Thierry!

/Robin Gustavsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln