Blickar mot u21-avgörandet


Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. 

Landslagsvecka med både Nations League (igår torsdag) och träningsmatch på schemat för herrarnas A-landslag. Vanligtvis brukar jag inte ha några problem att hitta något intressant att fokusera på, oavsett vilken typ av match det rör sig om. Till denna samling har det dock varit svårare. Det ska givetvis bli kul att följa ifall de nya spelarna, kanske framför allt
Kristoffer Olsson, får någon chans att visa upp sig.
 

Etiketter: robin gustavsson

Sedan blir det intressant att se om kantspelarna Claesson och Forsberg, som är de spelare som ”ska göra det” för Sverige, kan leverera bra prestationer. Men i övrigt är det svårt för mig att hitta saker att gå igång på med landslaget just nu.

Istället blickar jag ett par dagar framåt, till tisdagen, och ett hack ner i landslagsnivåerna. U21-laget spelar en ren gruppfinal på hemmaplan mot den erkänt starka fotbollsnationen Belgien.

Guldfågeln Arena i Kalmar står som värd för matchen och det är bara en sak som gäller för det svenska laget – det är att vinna. I föregående omgång gick belgarna om i toppen av tabellen och har nu tre poängs försprång. Men eftersom inbördes möten gäller framför målskillnad så behöver Sverige ”bara” bry sig om att stå som segrare när de 90 minuterna är till ända.

Vi har i flera år nu blivit bortskämda och charmade av ett gäng u21-kullar, som alla hållit hög internationell klass. Givetvis med 2015 års EM-guld i Tjeckien som största merit. Men frågan är om inte detta laget är än mer spännande, om man ser till det individuella från spelare till spelare.

En stor del av spelarna håller redan till i utländska klubbar, och kommit en bra bit in i sina karriärer trots sina unga åldrar. Det finns också rent egenskapsmässigt väldigt mycket att vara hoppfull om kring dessa unga lirare. Smarta Alexander Isak och vindsnabbe Joel Asoro är ett forwardspar som väl knappast behöver någon närmare presentation. Yttern Jonathan Levi har på kort tid blivit ett riktigt utropstecken med sin förmåga att utmana och ta sig förbi motståndare, och MFF-produkten Mattias Svanberg har tagit en ordinarie tröja i serie A-laget Bologna.

Flera av de jag nyss nämnt är dessutom födda 1999. De är alltså bara 19 år gamla, och kan ingå även i nästa u21-kull. Jag tror dock att det finns chans att någon knackar på dörren till A-landslaget inom en väldigt snar framtid.

Men först är det alltså tisdag som gäller. Efter det vet vi om det blir ett nytt EM-äventyr, i Italien nästa sommar. Hoppas ni i Kalmar med omnejd sluter upp och ger ett fint stöd till killarna, så att vi får ytterligare en härlig mästerskapssommar.

/Robin Gustavsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln