Dags att lägga av


Av - Joakim Forsell -
Nybakad journalist som under hösten kombinerar praktik på Offside med krönikering och timtals av fotbollstittande. Självutnämnd expert på dansk fotboll med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

Det här är på intet sätt en ny spaning. Det här är en vädjan och en önskan.
 
Snälla.
 
Fimpa all spelreklam.
 
Sedan 2017 jämställs spelberoende i lagen med drog- och alkoholberoende. Det är dags att våra ögon, öron och sinnen förskonas från reklamen också.
 

Etiketter: joakim forsell

Missförstå mig rätt. Jag hatar inte spelandet i sig. Jag spelar själv med jämna mellanrum. Ett stryktips här, ett Europatips där. Kanske någon chansdubbel eller ett litet livespel. Det är inte särskilt ofta och jag vill mena att jag trots allt har full kontroll på mitt spelande. Men jag har sett baksidan och vad det kan göra med folk. Skulder, ångest och sabbade relationer. Det finns en anledning att spelberoende klassas på samma nivå som andra allvarliga beroenden.
 
Tobak- och viss alkoholreklam är sedan länge förbjudet i svensk etermedia. Samtidigt kan du inte ha på din TV en kvart utan att överösas av reklam för olika spelbolag. Sätt in hundra kronor får en pizza, sätt in 500 och få en bonus på 1000 och så vidare.
 
Inte nog med att jag spelar någorlunda kontrollerat. Jag vill hävda att jag dricker kontrollerat också. Mina beteendedrag har andra lockelser. Tobak exempelvis. Och jag är glad att tobaksreklam inte cirkulerar på min TV. För hur mycket vi än tror att vi inte gör det så påverkas vi av reklam.
 
Jag har varit dum nog att tro att spelreklamen inte når mig. Men det är klart den gör. Under Fotbolls-VM i somras spelade jag betydligt mer än vad jag brukar. Och utan att ha gjort en vetenskaplig undersökning vågar jag påstå att spelreklamen i min närhet var betydligt högre under juni och juli.
 
Om man väljer att klassa spelberoende som en sjukdom, hur kan man då låta reklamen vara kvar i TV, radio och andra medier? Vill vi öka antalet sjuka?
 
Statligt ägda Svenska Spel frågar mig, via ett popup-fönster på sin hemsida, en eller ett par gånger om året om jag tycker att jag spelar för mycket. Jag får två alternativ. Ja eller nej.
 
Nej, jag tycker inte att jag spelar för mycket. Så en snabb knapptryckning och jag kan med gott samvete spela vidare. Hur ser det ut för någon som spelar för betydligt mer pengar? De borde vl få en massa varningar?
 
Av de personer jag pratat med ser det precis likadant ut. Ett popup-fönster, ja eller nej, inga varningar eller ”du ligger i riskzonen”. Hur mycket du än spelar för uppmanas du alltid att spela för mer.
 
Det kan inte vara så det ska fungera.
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln