Mer kärlek, mindre hat


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

När Arsenal vann med 2-1 över Newcastle i lördags gjordes målen av Granit Xhaka och Mesut Özil. Det gjorde mig extra glad, inte bara för att jag håller på Arsenal, utan för att det var just dem.
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Att vara fotbollsspelare på högsta nivån är enkelt när det går bra, men det kan vara väldigt jobbigt när det går tyngre. Nuförtiden bedöms man i allt man gör. En enda felpassning eller snedsteg såväl på eller utanför planen kan räcka för att ett gäng bittra “supportrar” ska häva ur sig vad de vill på spelarens sociala medier. Och när en gör det så hakar gärna andra på.

I dag har i princip varenda professionell fotbollsspelare Twitter, Facebook eller Instagram. Många har alla tre. Det finns flera fördelar med detta. Till exempel är det oerhört lätt för dessa att nå ut till sina fans, bjuda på sig själva eller förmedla några viktiga ord. Man lär också känna spelarna på ett annat sätt. Fördelarna är många, men jag tycker ändå att baksidorna är fler.

Flera gånger har Granit Xhaka stängt av kommentarsfältet på sin Instagram. Ibland efter alla hatiska kommentarer och ibland innan eftersom han visste vad som skulle komma, alternativt inte ville ta risken.

Mesut Özil har främst fått agera slagpåse i media, men tro inte att han kommer lätt undan på sina sociala medier. Det är dock en skillnad mot Granit Xhaka - det är inte lagets egna supportrar som ger sig på honom.

Jag önskar att fotbollssupportrar generellt var bättre på att stå bakom sina spelare. Eller åtminstone hålla tankarna för sig själv. För är du besviken på en spelares insatser, inte blir det bättre av att du skriver negativa saker till honom på sociala medier, eller till och med går så långt att du hotar honom.

Ibland undrar jag hur spelarna klarar av allt detta. Kanske läser de inte sina kommentarer, men Granit Xhaka har uppenbarligen påverkats.

Det är privilegium på många sätt att vara professionell fotbollsspelare, men vad gäller sociala medier var det mycket bättre förr, då det inte fanns inom fotbollen.

Hyfsat mål han bjöd på förresten, Granit Xhaka. Och som vanligt firade han med att tysta alla sina tvivlare.

Tur att minnet är kort bland bittra supportrar. Nu kan Granit Xhaka nog aktivera kommentarer på sin Instagram igen. Ja, till han gör en dålig match igen - då kommer alla haters springande tillbaka.

Jag önskar att stämningen på sociala medier blir mer positiv. Även om fotboll är världens största sport och berör så många människor så tycker jag att man ska tänka efter en, två eller tre gånger innan man skriver något dumt.

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln