Kante: En skön kontrast bland stjärnorna


Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. 

I en fotbollsvärld där personliga varumärken, målgester från tv-spel och att vara stor på sociala medier tillhör vardagen är det extremt skönt att se att det finns sådana som N´Golo Kante. Då tänker jag främst inte på att han är en fantastisk spelare, som kanske är bäst i världen på just sin sak. Jag tänker främst på människan och personen Kante.
 

Etiketter: robin gustavsson

Ni har säkert precis som jag sett klippen från när det franska landslaget firar sommarens VM-guld på hemmaplan efter matchen mot Nederländerna i Nations League. I en ceremoni presenterades spelarna en och en, och fick gå ut från spelartunneln ut mot planen. På vägen passerar man bucklan som står uppställd vid sidlinjen, och sedan ledarstaben som glatt står och väntar med high fives.

Spelare som Blaise Matuidi, Antoine Griezmann, Paul Pogba och Samuel Umtiti bjuder på danser och shower, den ena värre än den andra. Men att dansa sig fram framför kamerablixtarna är inget som verkar locka den jordnära N´Golo. Två tummar upp i luften, världens bredaste leende och ett par applåder mot den hyllande publiken räcker gott och väl.

Det ska sägas att Kante inte var den enda som var återhållsam och nedtonad i sin entré. Men den lille mittfältaren från Paris är verkligen en symbol för något annat än dagens stora stjärnor som nästan tävlar i vem som kan sticka ut och utmärka sig mest. 
 
Arsenals stjärna Mesut Özil lade i somras efterlängtat beslag på tröja nummer 10. Det motiverades inte bara med att idolen Zidane spelat i samma nummer, och att det är det mest prestigefyllda numret för en playmaker. Utan också för att ”tian” är en viktig del i Özils varumärke, och också det egna klädmärket. Tidigare nämnda Paul Pogba byter hårfärger och stilar stup i kvarten, och fick till och med en egen emoji lanserad för något år sedan.

Exklusiva bilar, klockor och andra dyra ägodelar visas stolt upp av många spelare från den absoluta toppnivån. Det är ju något de såklart kan unna sig, med alla pengar de tjänar. Jag är inte ute efter att kritisera stjärnornas val av sätt att leva, men det är uppfriskande att se att det finns spelare i världsklass som inte känner att de behöver leva upp till något glamourliv.

Ett kul exempel på Kantes sunda och minst sagt annorlunda inställning till det materiella är från tiden i Leicester. Klubben fick övertala mittfältaren att skaffa en bil, han hade egentligen tänkt att jogga till träningen varje dag. Men han gick ändå med på att köpa sig en bil.

Vad väljer det nyblivna Premier League-proffset då för flashigt transportmedel; en Porsche kanske? Ferrari? Nej då, givetvis en mer alldaglig Mini Cooper. En bil som han sägs fortfarande köra runt i.

Kort sagt vill jag ge en liten hyllning till Kante, som inte låter sig svävas iväg utan håller sina fötter stabilt på marken. Han är sig själv, och visst räcker det utmärkt även i fotbollens stjärnspäckade värld.
 
/Robin Gustavsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln