Vad har Erik Hamrén?


Av - Fredrik Finnebråth -
Journalist med ett brett och genuint sportintresse. Följer alla de stora ligorna i Europa, i synnerhet Premier League. Ser hellre en snygg passning än ett bra skott. Tycker att alla borde vara mer som N'Golo Kante, både på planen och utanför.

Säsongens första landslagsuppehåll är slut och det känns skönt, även om Nations League faktiskt har gett det en extra krydda. 
 

Etiketter: fredrik finnebråth

Vad tar jag med mig? Jo, självklart Sveriges sällsynta genomklappning mot Turkiet och Spaniens överkörning mot VM-finalisten Kroatien. Men framförallt tar jag med mig Schweiz jättekross av Island. Eller snarare Islands bottennapp, för att uttrycka det milt. 

Erik Hamrén förlorar alltså i sin debut som förbundskapten för Island med 0-6 mot Schweiz. Det är obegripliga siffror, för även om jag håller Schweiz relativt högt så är det sällan de kör över sina motståndare med sådana siffror. 

Den matchen följdes upp med en 0-3 förlust hemma mot Belgien. Inget att skämmas för kan tyckas, men knappast något att hurra över heller. 

Jag vill inte vara den som sparkar på den som redan ligger ner. Erik Hamrén är inte den mest populära tränaren i Sverige, trots att han otroligt nog fick sitta i sju år på sin post. Men den här usla starten som han har fått med Island fick mig att tänka tillbaka på min första krönika på vilirare, ”innovativa tränare”. Det kan man verkligen inte säga om Erik Hamrén. Vad kan man egentligen säga?

Trots att han var Sveriges förbundskapten under så lång tid så förstod jag aldrig vad han ville åstadkomma med sin fotboll. Inte heller i media förstod jag honom. 

När Island tog in Erik Hamrén som förbundskapten var vi många som skrattade. Visst, det gick bra en annan gång att leta i Sverige men Hamrén är ingen Lasse Lagerbäck. Han är motsatsen. Men visst, sju år som förbundskapten ser bra ut på cv. ”Vi ger det en chans” tänkte väl isländska fotbollsförbundet. Tränare kan ju faktiskt utvecklas och passa bättre i andra lag. 

Men Island?! Det är ju ett lag som ska backa hem och kontra. De har inte spelarna för att spela ut varenda motståndare. Att då anställa Erik Hamrén är usel scouting. Att en revanschsugen Hamrén tog chansen förstår jag däremot helt och hållet. 

Jag erkänner att jag inte är Hamréns största fan, det har ni nog förstått. Men för mig är det märkligt att han kommit så pass långt i sin tränarkarriär, för jag liksom många andra ser inte vad han har för kvaliteter. Alla tränare är inte taktiska genier, vissa kan knappt någonting om taktik utan överlåter det till sin assisterande exempelvis. Men i så fall har de andra egenskaper, ett mer verbalt ledarskap och en förmåga att lyfta sina spelare på ett annat sätt. Har Hamrén det? Nej, inte enligt mig. 

Vad har Erik Hamrén? Shining? Nej, inte ens det. Vad nu det är. 

Jag gissar att Hamrén inte blir kvar på Island särskilt länge till. Hoppas att jag har fel för Island är ett lag som jag gärna ser mer av i kommande mästerskap. 

/Fredrik Finnebråth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln