Ny turnering – samma mål


Av - Joakim Forsell -
Nybakad journalist som under hösten kombinerar praktik på Offside med krönikering och timtals av fotbollstittande. Självutnämnd expert på dansk fotboll med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

Sverige debuterar på måndagskvällen i Uefa Nations League. Möte med Turkiet i en ny form av turnering där träningsmatcher blir tävlingsmatcher och en EM-biljett så småningom kan säkras.
 

Etiketter: joakim forsell

Dömt utifrån de första matcherna i turneringen verkar lagen och spelarna uppskatta konceptet. Kampen, farten och publiktillströmningen gör att tävlingsmomentet lyser igenom. England mötte Spanien i en underhållande match på Wembley. Danmark körde över Wales, som tidigare i veckan krossat Irland, i Århus.

Hemmamatch i B-divisionen. Mot Turkiet på Nationalarenan i Solna. En uppgift som är svår att sätta svårighetsgrad på. Var står Turkiet egentligen?
 
Och var står Emil Forsberg? Oroligheterna kring mittfältarens vara eller icke vara slogs ner av Janne Andersson lika snabbt som det dök upp under helgen. Tyska Bild skrev om en spricka men enligt förbundskaptenen finns det ingen spricka mellan de två. På måndagen är Forsberg i vilket fall som helst inte med på grund av sin ljumskskada.
 
Ryssland är det tredje laget i gruppen och VM-värdlandet mötte Sveriges nästa motståndare i fredags. Ryssarna vann med 2-1 i turkiska Trabzon och kan ta ett rejält grepp om gruppsegern redan på måndagen.
 
Uefa Nations League spelas alltså som ett extra EM-kval. Fyra av de 24 nationer som ska vara med i mästerskapet 2020 ska utses genom den nya turneringen. Ett gruppspel spelas under hösten och gruppsegrarna går till Play-off i respektive division. Ett klassiskt kval spelas från och med i vår. När det är färdigt spelas slutspelet om de fyra sista platserna.
 
Nedrans krångligt, men möjligheten till svenskt deltagande ökar i alla fall. Och det är det viktiga.
 
Givetvis är en seger på Friends Arena mot Turkiet oerhört viktigt för att få en bra start och för att slippa press inför mötena med Ryssland och returmötet med Turkiet senare i höst.
 
Anfallsalternativen är de som diskuteras mest bland supportrar och experter. Så länge de gör mål och Sverige vinner bryr jag mig inte vem som startar. Ska vi tro media och Jannes små hintar lär Viktor Claesson testas tillsammans med Marcus Berg. Efter Claessons fina VM är det ett spännande alternativ. Han låg bakom det mesta i chansväg och var en av det bästa i det svenska succélaget från i somras.
 
Realistiskt sett så ska Sverige ha en fin chans att vinna gruppen och ta sig till Play-off. I kväll börjar jakten på en plats i den rörigaste EM-turneringen någonsin. Nu kör vi.
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln