Konfliktsökande danskar


Av - Joakim Forsell -
Nybakad journalist som under hösten kombinerar praktik på Offside med krönikering och timtals av fotbollstittande. Självutnämnd expert på dansk fotboll med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.
 

Jag bodde ett par år i Köpenhamn och får fortfarande ganska ofta frågan ”vad är skillnaden på svenskar och danskar?”. Allt som oftast brukar jag beskriva danskarna som rakare, mer auktoritära och att de inte är lika konflikträdda som svenskar. En generalisering givetvis, men än en gång har jag fått vatten på min kvarn.
 

Etiketter: joakim forsell

Det har bara gått ett år sedan det danska fotbollsförbundet och spelarföreningen senast bråkade. Nu är de igång igen.
 
Under förra hösten handlade det om damlandslagsspelarnas rätt till ersättning vid landslagssamlingar. Spelarna ville höja arvodet från 2.500 kronor per samling till 7.500. Man hotade att inte spela VM-kvalmatchen mot Ungern om DBU inte gick med på kraven. Till sist ställde man ändå en elva på banan. Innan konflikten löstes valde man dock att avstå från två matcher och förbundet straffades hårt av Uefa. Efter ett par månader kom parterna till slut överens om en arvodeshöjning på 180% och alla var nöjda.
 
Sedan ett par veckor tillbaka pågår en ny konflikt inom dansk landslagsfotboll. Den här gången är det herrlandslaget som hotar med att inte spela. Och de senaste uppgifterna tyder på att DBU får hitta nya spelare till nästa veckas matcher.
 
Konflikten bottnar i samma sak som fjolårets. DBU vill att herrspelarnas arvoden för landslagsspel ska sänkas, medan spelarföreningen tycker det omvända.
 
I Danmark har supportrarna delats upp i två läger. Det ena lägret tycker spelarna ska vara stolta över att representera Danmark, strunta i pengarna för ”de tjänar ju så mycket ändå”. Den andra sidan är på spelarnas sida och hävdar att de ska ha betalt för sitt jobbet de utför.
 
Precis som jag skrev den 18 september i fjol, när damernas konflikt pågick för fullt, är jag också på spelarnas sida. När det handlar om damlandslagets spelare är det en självklarhet att deras arvoden ska höjas. Många spelare kan fortfarande inte leva helt på fotbollen som de lägger en stor del av sitt liv på. För herrarna kan man kanske tycka att det är annorlunda. Men det är befängt.
 
Givetvis borde damerna och herrarna få samma betalning för att representera sitt land. Se det som att de bara gör ett jobb för en annan än sin vanliga arbetsgivare (det är ju faktist precis så det är..). Föreställ dig att du i två veckor ska iväg och jobba för en annan arbetsgivare, men inte får ordentlig lön för arbetet. Hur hade du reagerat?
 
Under söndagskvällen meddelade DBU att man inte går med på spelarföreningens förslag om att använda sig av det gamla avtalet. Beslutet innebär att fotbollsförbundet nu måste kalla in nya spelare till veckans träningslandskamp mot Slovakien och Nations League-mötet med Wales den 9 september.
 
Än lär inte det sista ordet vara sagt.
 
Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln