Låt experterna få göra sitt jobb


Av - Robin Gustavsson -
En 27-årig journaliststudent från Borås som ser alldeles för mycket fotboll, både inhemsk och internationell. Spelar själv i division 4, och har Arsenal som favoritlag. 
Uppskattar spelförståelsen mer än någon annan egenskap på planen. 

Ligorna är nu igång runt om i Europa. Det är lite som att det är julafton varje helg för oss fotbollsälskare. Men det betyder inte bara att vi har 90 minuter framför oss av sporten jag och många med mig ser som det bästa som finns. Runt matchen ser och lyssnar vi också till uppsnack, halvtidstankar och efter matchen-analyser från kommentatorer och framför allt studioexperter.

 

Etiketter: robin gustavsson

Med detta följer också ett oändligt tyckande om dessa experter och vad de säger, från alla möjliga håll och kanter. Främst kanske på sociala medier, men också i omklädningsrummet, på kontoret eller andra sociala sammanhang.
 
  -          ­Hörde ni vad X X sa igår om Pogba? Kan han inte fotboll eller?
  -          Ja verkligen, jag är så trött på honom nu. Han kan fan ingenting…

Ofta med betydligt starkare ord än så, ska väl tilläggas. Ni känner säkert igen snacket. Jag kan väl erkänna att jag själv också blir irriterad av vad som sägs där i studiorna emellanåt. Det tror jag vi alla kan bli.

Men att inte hålla med i sak, och att upprepade gånger kalla någon för idiot (eller motsvarande) och dessutom spy ut sina tankar öppet, ibland även direkt till den berörda personen är ju såklart väldigt olika saker.

Vi får ju faktiskt tänka på att dessa personer kallas experter av en anledning. De har i någon form oftast uträttat något väldigt bra inom den kära fotbollssporten. Vissa har varit framgångsrika spelare, och andra har suttit på tränarbänkar runt om i landet och världen. Men oavsett vilken position de haft, har de ju faktiskt åstadkommit någonting.

Någonting som gör att deras tankar och syn på det som händer är av ett större intresse att lyssna till än från en vanlig person. Experterna är där för att ge sin syn på händelserna. Att tycka saker, utifrån sin synvinkel som erfarna inom samma område.

Man behöver ju faktiskt inte hålla med, det är ju det som är så bra. Vi är alla olika. Kommer från olika platser, är uppvuxna på olika sätt. Vi har alla vår egen syn på hur fotbollen ska spelas, och hur olika situationer ska tolkas. Så att inte tycka samma som den expert som sitter och pratar i studion är helt okej!

Men snälla, låt oss alltid hålla det på en vettig nivå! En expert ska inte behöva ställas mot väggen för att han säger si eller så om en straffsituation eller en tränares vara eller icke vara. Diskutera gärna, men att skriva smädelser till personen tjänar ingenting till.

Låt oss istället vara glada och bejaka att fotbollen engagerar på det breda sätt den gör. Såväl i studion som på puben och i lägenheten där kompisgänget har samlats.

Ha nu en trevlig helg allihop!
/Robin Gustavsson
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln