Stå upp mot hatet.


Av - Jimmy Åkesson -
26-årig kille från Norrköping som uppskattar kombinationen skrivande, fotboll och kaffe. Coachar i dam division 3, håller igång i division 6 och jobbar med kommunikation. Är svag för yttersidor, glidtacklingar och har alltid haft Sami Hyypiä som idol.

En självutnämnd profetia som slog in samma dag världsmästerskapen i öst rullade igång? Sverige förväntade sig att det sista hindret innan en åttondelsfinal skulle bli Mexiko. Väl här är det lika avgörande som förväntat.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Så Brasilien i en utslagsmatch, förlust och hemresa med ett huvud som varken hänger eller en rygg som sträcks. Händelserna i förväg – det har blivit så som spåkulorna sa. Det kunde ha slutat annorlunda och plötsligt så spelade fotbollen där och då, timmarna efter 1–2, ingen som helst roll.
 
Epitetet det nya Sverige verkar bara fungera när spelare med utländska rötter gör någonting bra. När Sverige vinner U21-guld. Ett misstag? Då är de inte svenskar. Då har de ingenting här att göra.
 
Ett revanschsuget Tyskland. Ett landslag var tvungna att motbevisa en hel nation av fotbollsälskare. Allt annat än tre poäng var ett misslyckande. När Ola Toivonen chippade in 1–0 var det inte en ”det här tar vi”-känsla – det var mer en tidsfråga innan tyskarna skulle komma igen. Fördelen var att det är svårare att göra två mål än ett.
 
Bakom anonymitetens fega tillhåll är det lätt att vara kaxig. Det som skrämmer är att hatet är öppet. En rasism som i kommentatorsfält inte skyls av dolda konton, fejkprofiler eller påhittade namn. Det är verkliga människor, det är personer som sprider hat utan att be om ursäkt för det, utan att skämmas. Det var Jimmy Durmaz som orsakade frisparken. Det var Jimmy Durmaz som fick motta tusentals kommentarer. För att människor ansåg att han var en dålig fotbollsspelare? Nä. För att han i deras ögon med sitt assyriska ursprung inte ansågs svensk.
 
Ni hör själva hur bisarrt det låter, va?
 
2–1 är ett rättvist resultat och att Sverige till den 95e minuten hade ett kryss med sig till den tredje omgången kunde de tacka Robin Olsens högra stolpe för. Tyskland är ett världslag. Sverige svarade med ett försvarsförsök som borde raserat tidigare. Högre förhoppningar ger tyngre fall och med en halvminut kvar hade poängen kravlat sig upp över stupet och höll Janne Andersson i fingerspetsarna.
 
En petning. Ett stopp. Skott. Gary Linikers uttjatade citat.
 
Det är en klumpig satsning att göra i det läget. Men det finns andra saker som borde ifrågasättas också. Varför är det ingen i muren som rusar mot bollhållaren när det så uppenbart kommer en petning? Eller för den delen varför Robin Olsen inte står kvar i sitt hörn där bollen sedermera dyker in?
 
Snart fyra dagar har gått där efterspelet fokuserade på Jimmy Durmaz och landslagets tal och manifestation mot rasism. Lika viktigt och självklart som tungt att det behöver göras. Bakom truppen slöt supportrar upp som en motaktion och bemötte Durmaz Instagram med kärlek, stöd och gemenskap.

I eftermiddag står Sverige som bortalag mot Mexiko på Ekaterinburg Arena. VM 2018 kan ta slut här. VM 2018 kan fortsätta ett tag till. Det är först då vi vet om spådomen stämmer eller om det var ett oroväckande varsel.
 
Backa Jimmy Durmaz, backa Sverige och vråla fram en åttondelsfinal. Mittfältaren med basen i Toulouse får gärna avgöra och skicka ett håll käften till hatarna.
 
/Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln