Avskedandet är befogat 


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Under onsdagsförmiddagen briserade bomben att Spanien, två dagar före sin egen VM-premiär, sparkar förbundskaptenen Julen Lopeteguie. Anledningen är att han inte ska ha informerat förbundet att han förhandlat och skrivit på för Real Madrid. En situation som inom världsfotbollen lite saknar motstycke. Jag kan i alla fall inte komma på något liknande exempel i alla fall. 
 

Etiketter: marcus lindén

Segio Ramos var snabb bakom tangenterna. Han försvarade sin framtida tränare och menade att detta avskedande enbart skapar oro i gruppen. Tweeten raderades fort, men visst går det att förstå Sergio Ramos. Han har varit en tung byggsten i Spaniens generationsväxling som en av de som är kvar från förra generationen. 

Många verkar totalt oförstående kring detta. Två dagar innan sin första VM-match, det ser ju inte så tilltalande ut. Spanien är förmodligen en av de tre största favoriterna och kvalet gick som en dans. Förväntningarna har varit enorma. Allt är vad det är, men jag tycker många missar mål.

Vad är skillnaden på om det är Real Madrid eller Bradford som Lopeteguie skrivit på för? Han har gått bakom ryggen på sin arbetsgivare. Skulden ska inte heller läggas på Real Madrid. Det bör vara Lopeteguies ansvar att detta inte offentliggörs i detta skede. Han och landslaget är de som påverkas, inte Real Madrid. 

För vad är det för naivitet Lopeteguie levererar här? Spaniens förbund drömmer om ett VM-guld och struntar fullkomligt i att han kan få uppfylla en dröm att träna Real Madrid. De har inget ansvar att förstå. Särskilt inte eftersom de räknat med honom över nästa mästerskap också. Lopeteguie förlängde nämligen kontraktet nyligen. Som sagt; naivitet var ordet. 

Jag backar också detta beslut på grund av den moderna fotbollen. Spelare lyckas på ofta smutsiga sätt bråka sig bort från klubbar, för klubbarna har inget val. Kontrakt är inte värda lika mycket som det en gång var och det är en komplext utveckling. Att Spanien sätter ner foten här, det glädjer mig. 

Jag håller en tumme för Spanien i VM. För deras vackra fotboll och för Andres Iniesta. Jag är fullt medveten om att detta minimerar deras chanser till guldet. Men än sen då? En princip är vad den är och Spanien behöver inte stå handfallna. Jag gillar i alla fall tanken av Fernando Hierro vid sidlinjen. 

Lopeteguie är det inte synd om. Detta är däremot en risk. I Real Madrid har man inte råd med misslyckanden. Han har endast ett riktigt klubblagsuppdrag på CV:t, med Porto, och de resultaten var inte speciellt bra. Vid ett eventuellt avskedandet från Real Madrid hade ett fint landslagsuppdrag betytt mycket. Nu blev det så här.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln