Tredje gången gillt för Uruguay
Endast sex dagar återstår innan VM i Ryssland startar. Värdnationen ställs mot Saudiarabien under torsdagen, som enda match, innan tre nya matcher spelas under fredagen. En av matcherna är Uruguay - Egypten. En drabbning där jag kommer hålla både ett extra öga och en extra tumme för Uruguay.
Förra veckan skrev jag om de fem afrikanska länderna som deltar i årets slutspel. Att Afrika nu slår på bred front och att de kan hoppas på att i alla fall tre nationer kvalificerar sig för åttondelsfinal. Det är en rimlig målsättning. Min rimliga målsättning för Uruguay är dock högre än så.
Alla minns Uruguays kvartsfinal-vinst i VM 2010. Suarez hand, Gyans straffmiss och vilda segerscener. Det blev ingen medalj för Uruguay efter två avslutande förluster men en imponerande fjärdeplats. VM 2014 blev sämre men ingen katastrof. Uruguay slog ändå ut både England och Italien ur gruppspelet, innan de åkte ut mot succén Colombia. Under de senaste årens framgångar ska även Copa America-vinsten från 2011 minnas.
En kritiker skulle säga att Uruguay litar på samma spelare idag som för åtta år sedan. Det stämmer delvis. Jag vill dock framhäva det som en stor fördel. De har skapat en stabilitet och en väldigt hög lägstanivå. Även om det var Brasilien som joggade igenom det sydamerikanska VM-kvalet, håller jag Uruguay som det näst bästa laget utan konkurrens. De tog andraplatsen med tre poängs marginal.
Ett bra mittbackspar ska aldrig underskattas. Framför allt inte ett samspelt försvar i ett VM. Jag håller Uruguays mittlås som ett av världens tre främsta. Diego Godin och José Maria Gimenez. De kompletterar inte bara varandra väl och har haft bra säsonger. De är också klubbkamrater i Atletico Madrid. Det väger tungt i mina ögon.
Det är självklart vad som sticker ut i övrigt. Anfallsparet med Edinson Cavani och Luis Suarez. Den förstnämnde har haft en bättre säsong och är en av mina huvudkandidater till skytteliga-vinsten i VM. Suarez har haft det lite kämpigare. Han avslutade dock VM-kvalet på ett utmärkt sätt och de både två har bra siffror i landslaget. Det som också bör nämnas är den eventuella fördelen i att de båda spelar i ett lag som vann sina ligor i överlägsen stil, men åkte ur Champions League tidigt. Risken för att de är slitna inför VM är inte alltför hög.
Ett starkt argument för Uruguays framtida framgång är också lottningen. Ryssland och Saudiarabien känns på förhand som två av turneringens fem sämsta lag. Egypten är kvar sedan, men med en stor osäkerhet kring Salah. De två lagen möts ju som bekant i första omgången, där Salahs medverkan är ännu osäkrare. En gruppvinst är inom räckhåll, vilket förmodligen betyder Portugal eller Marocko i åttondelsfinal. Det känns knappast som en omöjlighet.
Hur långt räcker detta för Uruguay? Jag säger semifinal. VM kryllar visserligen av stornationer med kapacitet att nå final. Men bakom dem håller jag Uruguay högst. Jag uppskattar dem för deras spets, bredd, stabilitet och tidigare resultat. En osannolik framgång för ett land med mindre än fyra miljoner invånare.
/Marcus Lindén
Kommentera gärna:
Aktuellt
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Maria Degerlund » Fantastiskt att äntligen få titta på fotboll igen! : ”Min man hade för vana att alltid sms:a och fixa datum med sina gamla vänner inkl..”
-
Vera » SEXTON DRÖMMAR OM EN FINALKVÄLL I MADRID: ”Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att gå sönder efterso..”
-
Tessa » Lycka är när tiden inte existerar: ”om du har problem i ditt äktenskapshem och vill ha en snabb lösning råder jag di..”
-
Ruben » Fantastiskt att äntligen få titta på fotboll igen! : ”Ruben Eva Jag och mitt ex gjorde slut för 5 månader sedan och jag var redan gr..”
-
Eline » Känns fint med seriespel igen: ”Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att bryta upp efterso..”
Bloggarkiv
- ► 2020 (130)
- ► 2019 (213)
- ► 2018 (196)
- ► 2017 (239)
- ► 2016 (261)
- ► 2015 (260)
- ► 2014 (101)
Länkar
Etikettmoln
sladjan osmanagic curt einarsson bosse petersson rasmus boman thorbjörn friberg nicklas jönsson christian stolpe nils montan-lund viking peterson söndagskrönikören rickard johansson journalisten helgkrönikören robin gustavsson johan videll gästkrönikör tomas hermansson mästaren gästkrönikören marcus lindén tisdagskrönikören onsdagskrönikören fredrik finnebråth jimmy åkesson torsdagskrönikören måndagskrönikören fredagskrönikören joakim forsell tränaren supportern spelaren ronald åman helgkrönikör makoto asahara lördagskrönikören nörden henrik strömblad daniel collin samuel abrahamsson lisa ek gunnar persson daniel souza poddrepris rune larsson ingela armbro björn bettner