Gränsen mellan gruppdynamik och galenskap
32 länder har plitat ner 23 namn var och lämnat in dessa till Fifa. Med andra ord står det nu klart vilka spelare det är som kommer att få försvara sitt lands färger i Ryssland i sommar. Må så vara att några av namnen fortfarande kan vara tveksamma på grund av skador, och att det i sin tur då finns andra namn utanför dessa listor som står alerta i fall de kallas in i sista sekund.
Annars har väldigt mycket, sedvanligt, handlat om de namn som varken funnits med på listorna eller som behöver vara redo för att få åka.
Här i Sverige tog debatten om Zlatan Ibrahimovics vara eller icke-vara i landslaget en enorm höjd, där det dag ut och dag in skrevs spaltmeter om hans eventuella VM-deltagande fram till att det till slut blev inristat i en välsponsrad sten att han inte skulle göra landslagscomeback.
Ett ord som lyftes då var ”gruppdynamik”.
Ett ord som blivit på modet även i andra länder.
I Tyskland så petades, överraskande för de flesta, Manchester City-stjärnan Leroy Sane.
I Belgien så petades Romas outröttlige mittfältare Radja Nainggolan av personliga skäl.
I Danmark så kom inte Daniel Wass överens med varken fotbollsförbund eller förbundskapten och fick se sin VM-biljett gå upp i rök.
I Argentina så petades Inters skyttekung Mauro Icardi i en dödligt vass anfallskonkurrens och i Frankrike så har Real Madrid-stjärnan Karim Benzema stått utanför sedan ett bra tag tillbaka av just skäl som handlar om annat än fotbollskvalitet.
Frågan som då är värd att ställa sig är just hur viktig den där fotbollskvaliteten är kontra den så kallade gruppdynamiken. För var går gränsen för hur mycket man kan acceptera i rent kvalitetstapp till förmån för att få ihop den bäst fungerande och harmoniska gruppen?
Visste skulle kanske säga att det borde vara de 23 bästa spelarna i ett land som också ska få vara i en VM-trupp. Men när det kommer till ett mästerskap finns det dock fler parametrar än så
En förbundskaptens jobb är trots allt inte att ta ut 23 specifikt bra spelare utan snarare ta ut den 23-mannaenhet som fungerar bäst med varandra. Den grupp som kan nå högst höjder tillsammans. För att dra en allt för ofta dragen parallell – alla pusselbitar måste passa med varandra.
Men ändå upprörs och förvånas vi över truppvalen.
Sanepetningen väckte ett ramaskri bland de fotbollsfans som avnjutit tyskens skicklighet i Premier League den gångna säsongen. Likaså blev alla de som sett Radja Nainggolan dominera mittbanor i Serie A besvikna när de insåg att den karismatiske mittfältaren inte ingick i Roberto Martinez planer.
Förhoppningsvis, för deras egna skull, vet Martinez och de andra förbundskaptenerna vad de gör när de plockar bort världsstjärnor från att få uppleva det största man kan uppleva som fotbollsspelare. Förhoppningsvis är valen/petningarna resultat av just att uppnå en perfekt gruppdynamik.
Om de kommer fortsätta kritiseras för sina vågade beslut eller om petningarna i stället kommer glömmas bort i ett moln av framgång?
Det kommer vi få se väldigt snart.
/Makoto Asahara
Kommentera gärna:
Aktuellt
Klicka på texten nedan för att läsa mer
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Maria Degerlund » Fantastiskt att äntligen få titta på fotboll igen! : ”Min man hade för vana att alltid sms:a och fixa datum med sina gamla vänner inkl..”
-
Vera » SEXTON DRÖMMAR OM EN FINALKVÄLL I MADRID: ”Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att gå sönder efterso..”
-
Tessa » Lycka är när tiden inte existerar: ”om du har problem i ditt äktenskapshem och vill ha en snabb lösning råder jag di..”
-
Ruben » Fantastiskt att äntligen få titta på fotboll igen! : ”Ruben Eva Jag och mitt ex gjorde slut för 5 månader sedan och jag var redan gr..”
-
Eline » Känns fint med seriespel igen: ”Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att bryta upp efterso..”
Bloggarkiv
- ► 2020 (130)
- ► 2019 (213)
- ► 2018 (196)
- ► 2017 (239)
- ► 2016 (261)
- ► 2015 (260)
- ► 2014 (101)
Länkar
Etikettmoln
björn bettner curt einarsson rune larsson poddrepris daniel souza nicklas jönsson christian stolpe nils montan-lund viking peterson söndagskrönikören rickard johansson journalisten helgkrönikören robin gustavsson johan videll gästkrönikör tomas hermansson mästaren gästkrönikören marcus lindén tisdagskrönikören onsdagskrönikören fredrik finnebråth jimmy åkesson torsdagskrönikören måndagskrönikören fredagskrönikören joakim forsell tränaren supportern spelaren ronald åman helgkrönikör makoto asahara lördagskrönikören nörden henrik strömblad daniel collin samuel abrahamsson lisa ek gunnar persson rasmus boman thorbjörn friberg bosse petersson ingela armbro sladjan osmanagic