Statistik ljuger aldrig - så går Sverige vidare


Av - Joakim Forsell -
Malmöbo med en dröm om att kunna leva på fotbolls-journalistik. Självutnämnd expert på danska Superligan med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

Det sägs att traditionens makt är stor. Det sägs också att resultatet i den första mästerskapsmatchen avgör fortsättningen. Det ligger nog något i det.
 

Etiketter: joakim forsell

De svenska herrarna gör i sommar sitt tolfte VM-slutspel. Jag inser redan nu att det här kommer bli en statistikfylld och något stapplande text, men håll till godo.
 
Hur goda chanser har Sverige egentligen att ta sig vidare från gruppen?
 
Sveriges premiärer sedan 1934:
1934: Sverige - Argentina 3-2 (VM 1934 spelades med direkt utslagning)
1938: Sverige - Österrike (Österrike lämnade W/O, i nästa runda slog Sverige Kuba 8-0)
1950: Sverige - Italien 3-2
1958: Sverige - Mexiko 3-0
1970: Italien - Sverige 1-0
1974: Sverige - Bulgarien 0-0
1978: Brasilien - Sverige 1-1
1990: Brasilen - Sverige 2-1
1994: Kamerun - Sverige 2-2
2002: England - Sverige 1-1
2006: Trinidad och Tobago - Sverige 0-0
 
En snabb titt på den listan visar att Sverige presterar bäst när man lottats som hemmalag. i sommarens premiär väntar Sydkorea och Sverige är för första gången sedan 1974 lottade som hemmalag. Om traditionens makt faktiskt är stark säger statistiken att det blir poäng.
 
I den andra matchen väntar Tyskland och här börjar det bli riktigt intressant. Den tyska maskinen har sedan 1990 vunnit samtliga VM-premiärer. Sedan 2002 har de gjort 20 mål och släppt in 2 på de fyra matcher som spelats. Mexiko ligger minst sagt pyrt till.
 
Men vad är intressant med det då?
 
Jo, tyskarna har tagit tio poäng på de sju ”andramatcher” de spelat sedan 1990. Och då ska vi lägga på minne att Västtyskland som spelade i Italien hade besegrade Förenade Arabemiraten med 5-1. I de fyra senaste turneringarna har man kryssat två, vunnit en och förlorat en. Det är tydligt att man testar vissa saker i den andra matchen för att kunna använda sig av senare i turneringen.
 
För skoj skull tittade jag också på vilket som är det andra laget som tagit sig vidare från Tysklands VM-grupper sedan 1994. Med undantag för Spanien 1994 och Irland 2002 (båda spelade oavgjort) har det varit det laget som vunnit premiären som Tyskland inte spelat. Alltså vinnaren mellan Sverige och Sydkorea i sommar. Tre av sex gånger är det samma lag som Tyskland mött i den andra omgången.
 
Det här är bara historiskt nonsens och statistik. Men jag tror det finns något här. En seger mot Sydkorea är oerhört viktig. Tre poäng där samtidigt som tyskarna städar av Mexiko och vi kan börja ladda för den där åttondelen mot Brasilien.
 
Nu är det snart dags!
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln