Här missar svensk fotboll öppet mål


Av - Joakim Forsell -
Malmöbo med en dröm om att kunna leva på fotbolls-journalistik. Självutnämnd expert på danska Superligan med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

Svensk fotboll hyllas ofta, och med rätta, för sitt fina samhällsengagemang. Klubbarna jobbar hårt med integrationsprojekt och allas lika värde. Men det finns ett stort svart hål i nationalsportens arbete. Miljön och klimatet.
 

Etiketter: joakim forsell

Det är sommarvärme i hela landet. Herrallsvenskan har precis gått på sommarledighet och om mindre än tre veckor sparkas världsmästerskapen i Ryssland igång. Om två veckor tar jag examen. Då är jag journalist på papper.
 
Den sista månaden på utbildningen har vi jobbat hårt med slutarbeten. Fokus ligger på klimatet och en krogshow den 31 maj (https://www.medievarlden.se/2018/05/krogshow-journalistelevernas-grepp-att-satta-fokus-pa-klimatet/). För min del innebär det att jag hittat och tittat närmre på en vit fläck. Svensk fotbolls bristfälliga arbete med klimat och miljö.
 
Det svenska fotbollförbundet har sedan 2011 en miljö- och energipolicy. Men den fungerar bara som en guide för klubbarna och de finns inga krav på att det ska rapporteras om hur man arbetar.
 
Eftersom jag är bosatt i Malmö är det främst Malmö FF jag försökt komma i kontakt och prata med. På klubbens hemsida finns ingen tydlig väg att gå för att förstå hur de mesta svenska mästarna arbetar med klimatfrågor. Det finns heller ingen person som uttalat arbetar med det. När jag ringer är det istället den pressansvarige jag får prata med.
 
Han är, precis som vanligt, trevlig men hänvisar till tidsbrist, att ”det är många studenter som ringer” och att jag kan läsa deras egen policy på hemsidan.
 
Sagt och gjort.
 
Ett pdf-dokument med en kort lista där punkterna i de flesta fall startar med ordet sträva. Det vill säga att klubben ska sträva efter att exempelvis använda miljövänliga rengöringsprodukter och bilar. En bra start, men eftersom det verkar omöjligt att få tag i någon form av bevis eller dokumentation på att man ens strävar efter det här väcker mina tvivel.
 
Jag vet att Malmö FF är inne i en tuff period. Tränarbyte, dålig form och hårt matchande inför sommaruppehållet. Men att svara på mina frågor hade tagit en kvart.
 
När jag pratade med personen som har fastighetsansvaret på Malmö Stadion fick jag svaret att han inte visste vad han fick berätta och en hänvisning till pressavdelningen. Att vara fastighetsansvarig och inte veta vad man får berätta om sitt arbete känns märkligt.
 
Att Malmö FF skulle dölja något tvivlar jag starkt på. Men det känns som jag hittat en punkt de inte är särskilt stolta över.
 
Men det är klart,
om klubbens största och mest profilerade tröjsponsor heter Volkswagen, företaget som för tre år sedan tvingades återkalla 11 miljoner bilar på grund av manipulerade avgasutsläppstester och nu försöker sminka över det genom att sponsra både Malmö FF och hela Allsvenskan, kanske man vet att man inte kämpar ordentligt.
 
Hela mitt klimatreportage kommer förresten finnas att läsa senare i veckan. Det vore kul om ni tog er tiden att läsa den. Och är ni i Malmö på torsdag, så kom förbi Moriskan och titta på journalistisk krogshow.
 
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Aktuellt just nu

Alltid aktuellt

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln