Tio händelser i årets Allsvenskan


Av - Marcus Lindén -
Fotbollstränare med erfarenheter ifrån Enskede IK och Älvsjö AIK. Arbetar nu dagligen med ungdomsfotboll i AIK. Konsumerar all fotboll och i synnerhet den som spelas i Sverige. Utforskade under vintern den Sydamerikanska kontinenten.

Allsvenskan sparkades igång under påskhelgen och på lördag är det dags för omgång två. Förra veckan tippade jag Allsvenskan med kort motivering. Den tippningen kommer att få kvarstå. Det finns dock mycket som kommer ske under säsongen. Vi går därför igenom tio saker som jag tror har stor sannolikhet att slå in.
 

Etiketter: marcus lindén

Curtis Edwards blir en av Östersunds viktigaste spelare
Fouad Bachirou lämnade för Malmö i vintras. Ersättaren kan heta Tesfaldet Tekie, men Potters planer för honom är förmodligen högre upp i planen. Istället har den flexible Curtis Edwards fått inta rollen under Svenska Cupen, och gjorde det med besked. Han är både smart och tekniskt. Trots sin halvsvaga fysik, vinner han ganska mycket dueller. Han saknades i premiären mot Djurgården - vilket tydligt bidrog till Östersunds mindre lyckade balans. Edwards kommer bli viktigare än Nouri. 

AIK släpper in över 30 mål
AIK:s försvarsspel var toppklass ifjol. 22 insläppta var väldigt imponerande. Jag tror årets AIK kommer övertyga med tiden och ett antal offensiva pjäser kommer skjuta laget till en topp tre-placering. Men försvaret? Det kommer bli sämre. Nils-Eric Johanssons frånvaro har redan visats i ganska stor grad och det finns flera frågetecknen i backlinjen. AIK kommer släppa in minst åtta mål fler än förra året.

Jeremejeff vinner skytteligan
Jag vill reservera mig från en försäljning i sommar. Daniel Andersson har tidigare visat sig vara villig att sälja - om spelarens potential redan är uppnådd. Men stannar Jeremejeff så vinner han skytteligan, trots konkurrensen från Rosenberg och Strandberg. Hans förtroende från Pehrsson är inte kortvarigt och det är en grym målskytt.

Elfsborg köper två försvarare i sommar
Jimmy Thelin är en utmärkt tränare för Elfsborg på sikt. Det finns gott om potential i truppen och vissa saker kommer säkerligen bli bättre än förra året. Men försvarare kommer att offras. Ett antal saker var mindre lyckade mot Malmö och i Svenska Cupen. Ska Elfsborg närma sig toppen, kommer Thelin behöva värva dubbelt i sommar.

Batanero säljs i sommar
Är David Batanero seriens mest underskattade mittfältare? Kanske. Han är i alla fall tillräckligt bra för att bära Sundsvall - och också bli köpt i sommar trots att han är 29 år. Det känns inte som en omöjlighet att det blir inom Sveriges gränser. Han skulle kunna bli en kugge i till exempel Göteborg, Hammarby eller Häcken. 

Amin Affane klarar inte att bära IFK Göteborg
Vad hände egentligen här? Värvningen är inte speciellt konstig. Han fick chansen i AIK, blev utkonkurrerad när nyförvärv hämtades in, han är från Göteborg och "Blåvitt" behöver billiga lösningar. Men synen på honom som en allsvensk toppspelare, enligt många fans, kommer att upphöra. Affane är inte bra nog att tillhöra ett topplag och är inte den spelare som Göteborg kan bygga ett stort bollinnehav kring.

Pa Dibba blir Hammarbys bästa målskytt
Det ryktades om IFK Göteborg, men Dibba blev kvar. Trots tunga nyförvärv och att Dibba väntas hamna på bänken, tror jag han kommer vara en fortsatt kontinuerlig målskytt. Billborn valde honom framför Svendsen i premiären. Det finns fler möjligheter att få in honom i laget, och mot de bästa motstånden, kommer han vara nyttig att ha på planen. Dibba kommer göra runt tio mål, och det blir bäst i Hammarby.

Johan Dahlin åker med till VM
Robin Olsen och Karl-Johan Johnsson är de givna målvakterna i VM-truppen. Sedan finns det en plats kvar. Kristoffer Nordfeldt är favorit till den, och vid ytterligare utveckling blir valet av Pontus Dahlberg aktuellt. Men Johan Dahlin kommer fortsätta övertyga oss. Hans höst var makalöst bra och hans spel 2018 har inte blivit sämre. Johan Dahlin är helt klart en av landets bästa målvakter.

Tarik Elyounoussi blir Allsvenskans bästa spelare
Hans CV är svårt att snacka bort. Tarik är i en bra ålder, har fler än ett fåtal år från toppligor och lär inte säljas i sommar. Detta är en utomordentligt bra spelare. Han är den ende som känns given i AIK:s offensiv, antingen som forward eller mittfältare. Han har en avslutsfot som är toppklass, men han kan även delta i speluppbyggnaden. Här har vi säsongens spelare.

Robert Åhman-Persson räddar kvar Sirius
Sirius har dragit i "RÅP" i flera fönster och i sommar kan han återvända till Sverige. Det blev inte AIK denna gång, som istället värvade Robin Jansson. Sirius största behov finns på det centrala mittfältet och på mittbackssidan. Det är de positionerna som han behärskar. Sirius bör klara sig, men frågetecknen kommer att uppstå. Lösningen? RÅP!

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln