Saknade stjärnor


Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.

Det är få tillfällen som är så intensivt stjärntäta som ett VM-slutspel i fotboll. Världens bästa fotbollsspelare samlade inom samma land under en månads tid. Som upplagt för att skapa magi och minnesvärda ögonblick. Dessvärre är det som det alltid är, några av de riktigt stora namnen missar mästerskapet. Trots stjärntätheten som råder under VM-månaden kan jag inte låta bli att känna saknad efter dessa spelare som alltså inte reser till Ryssland i sommar.
 

Etiketter: tomas hermansson

Den största saknaden kommer från en av våra egna, Zlatan Ibrahimovic. Visst, chansen finns förstås fortfarande att Zlatan spelar då Sverige är kvalificerade, dock bedömer jag den chansen som ytterst liten. Det känns sorgligt att den största svenska fotbollsspelaren någonsin, aldrig kommer få göra mål i ett VM-slutspel. Nästintill ovärdigt. Jag hoppas innerligt att jag siar fel och att Zlatan faktiskt lyfter luren, knappar in Janne Andersson nummer, sväljer stoltheten och erbjuder sina tjänster.
 
En annan stor spelare, som faktiskt hamnar i denna krönika på grund av Sverige, är Gianluigi Buffon. Buffon, som grät som ett litet barn efter att Sverige hållit fortet nere i Milano, vilket resulterade i att Italien missade sitt första VM på 60 år, då VM ironiskt nog hölls i Sverige, och att Buffon gick miste om sitt sista världsmästerskap. Jag kommer sakna att se Buffon i dessa sammanhang, inte bara för att han är en utomordentlig målvakt, utan också för hans sätt att visa hjärta och leda sitt land. Det är nästan så att man kommer sitta framför TVn och bara vänta på att få se Buffon titta fram i rutan, ta i med hela kroppen och maxa stämbanden när den italienska nationalsången dundrar igång. I alla de mästerskap jag har fått uppleva under min livstid har det varit så, därför är det synd att man inte får se det en sista gång.
 
Likt Italien misslyckades även Wales att kvala in till turneringen. Det Wales som charmade oss alla under EM 2016 i Frankrike där de tog sig till en semifinal men där blivande mästarna Portugal var för starka. Wales uteblivna deltagande innebär att vi inte får se deras stora stjärna, Gareth Bale, i sommar. Kanske hade Wales lyckats bättre i kvalet om Bale hade varit skadefri de sista matcherna innan ett eventuellt playoff. I form är Bale bland de bästa spelarna i världen. Det skulle vara snopet för både Bale och Wales om han går samma öde till mötes som Ryan Giggs gjorde en gång i tiden, och aldrig får spela ett världsmästerskap, trots sin stora stjärnstatus.
 
Dock är det inte bara bland de länder som inte kvalificerat sig vi hittar stjärnor som kommer missa sommarens stora fest. I den argentinska truppen har man nämligen ett lyxproblem, någon eller några av de profilerade spelarna kommer mest troligt inte få plats i truppen. De två som i dagsläget ligger sämst till är Paulo Dybala och Mauro Icardi, som, av förbundskaptenen Jorge Sampaoli, båda lämnades utanför truppen till den sista landslagssamlingen innan VM. Sampaoli motiverar beslutet med taktiska problem och tillägger att det blir svårt för dem båda att ta en plats i den slutgiltiga truppen.
 
Naturligtvis kommer jag att, under mästerskapet, fokusera mest på de spelare som faktiskt tagit sig dit med sina respektive länder. Däremot kommer en liten, gnagande känsla av saknad hela tiden finnas där i bakgrunden.
 
/Tomas Hermansson      

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln