Billborn & Jansson – ett nytt kapitel


Av - Tomas Hermansson -
Fotbollsspelande student från Stockholmsområdet som spelar för Aspudden/Tellus i division 2. En allätande fotbollstittare där det mesta slinker ner. Refererar barndomsminnen till mästerskapsår samt älskar brunkare och fula mål.

Det är nu snart tre veckor sedan Hammarby annonserade att den tidigare assisterande tränaren Stefan Billborn tar över huvudansvaret för laget. Från det att uppgifter kom ut om att dansken Jakob Michelsen, som enligt uppgifter inte lirade med sportchef Jesper Jansson, var på väg bort, började det direkt spekuleras i tänkbara ersättare. En rad profiler dök upp i rykteskarusellen, bland annat Alexander Axén och för tillfället arbetslöse Olof Mellberg. Istället blev det alltså Stefan Billborn – ett klokt val.
 

Etiketter: tomas hermansson

Det var säkert många som hade velat ha ett större namn, och visst, Hammarby hade säkert kunnat få ett sådant om de velat. Hammarby är trots allt ett av de mest attraktiva tränarjobben inom svensk fotboll. Kanske är dock detta ledningens bästa beslut på många år.
 
I Stefan Billborn får Hammarby en tränare som, vad det verkar, är i princip helt prestigelös. Han säger själv att han aldrig velat göra karriär och att han inte har samma drivkrafter som de flesta andra tränarna. Om spelare som spelar i de lägre divisionerna innan de får chansen på elitnivå brukar man säga att de tagit ”den långa vägen”. Finns det någon motsvarighet till detta inom tränarsverige är Billborn en tänkbar kandidat. Från år 1997, när Billborn började sin tränarkarriär i Brommapojkarnas ungdomslag tog det femton år, till 2012, innan han tog steget till seniorfotboll, då som assisterande tränare. Inte förrän 2014 hade han sitt första huvudtränaruppdrag på seniornivå.  
 
I Stefan Billborn kan förhoppningsvis huvudfokus ligga på vad som händer på plan och inte vid sidan om den. Hammarby slipper Michelsens machoattityd och oödmjuka stil. Enligt rykten ska Michelsens stundtals ha visat tendenser på mobbing, vilket ska ha varit en bidragande orsak till att han fick avgå. Hammarby slipper Nanne Bergstrands vision om att spela som Dortmund, med ”gegenpressing” och allt vad det innebär, och bli Sveriges tempostarkaste lag. Det är på något sätt lite befriande med en tränare som, istället för att guldglasera sina framtidssyner, äntrar sitt uppdrag med ett mer lågmält synsätt.
 
I och med att Billborn varit assisterande tränare i Hammarby under de senaste åren borde han ha en klar bild av vad han kan få ut av den befintliga spelartruppen och därmed använda det material han har att tillgå på rätt sätt. Med en utomstående tränare hade risken varit stor att de spelare som Michelsen handplockat inte passat in. Finns det några sådana spelare i truppen nu får Jesper Jansson hantera det, inte Billborn.
 
Till följd av detta tränarskifte har Hammarby skiftat till ett mer europeiskt sätt att styra klubben, med Jesper Jansson längst fram i cockpit. För ett tag sedan snappade jag upp ett citat, oklart varifrån, som löd; ”värvningar är alldeles för viktigt för att skötas av tränaren”. Det ligger något i det och jag hoppas faktiskt, som Hammarbysupporter, att det är ungefär så det kommer gå till i Hammarby de närmsta åren.
 
Förra året förmedlade Hammarby konstant att man ”byggde för 2018”. Det är nu glömt. 2018 blir återigen en nystarts. En nystart, och förhoppningsvis starten på ett framtidsbygge, som för första gången sedan Hammarby åkte ur Allsvenskan verkligen känns vettig.
 
/Tomas Hermansson      

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln