Våga och vinn


Av - Joakim Forsell -
Malmöbo med en dröm om att kunna leva på fotbolls-journalistik. Självutnämnd expert på danska Superligan med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

Hela Sverige snackar handboll. På gator och torg. I fikarum och simbassänger. I Norrtälje och Norrköping. Från Trelleborg till Uppsala.
 

Etiketter: joakim forsell

I krönikor går det läsa om allt det fina handbollen bidrar med. En träningsbag till matchens lirare. Inga filmningar. Inga miljonlöner. Handboll är en sport med vanliga dödliga kämpar som handlar på Ica och står i kö för bankärenden.

Viasat rattade sändningen när Sverige i går kväll spelade final. Experter. Noll fel. Hundra procent.
Superdupermegakanonbra.

Men män. Bara män.

Det är tyvärr genomgående för mediahusets sändningar. Sällan får kvinnorna plats i studion. När TV4, SVT och Discovery satsar stenhårt på kvinnliga programledare och experter hamnar Viasat efter.

Ett bekymmer som inte bara syns i handbolls-TV. Varje fotbollshelg är det samma sak när Premier League, Serie A och La Liga spelas.

Missförstå mig inte. Grabbarna och boysen i studion är superproffs. De sköter sina jobb med precision likt Ragnar Skanåkers. Analyser och genomgångar är allt som oftast oklanderliga. Det är således inte de specifika männen det är fel på. Det är systemet runt omkring. Det finns kvinnor som kan göra och gör det precis lika bra. Det borde premieras.

Kanalen har och har haft kvinnliga medarbetare som på plats briljerar i intervjusituation efter intervjusituation. Som ställer frågor, analyserar och levererar. Jag förstår att just de här kvinnorna kanske inte vill sitta i studion. Men det finns hundratals andra som vill och kan.

Under OS 2016 var åtta av 26 (om jag lyckats räkna rätt) programledare och experter kvinnor i Viasats bevakning. Bättre än noll och då ett steg i rätt riktning. Men att under ett par sommarveckor med hela svenska folkets blickar jobba med jämställdheten känns som ögontjäneri. Det måste göras varje dag, varje vecka, varje månad.

Hur ska blivande sportjournalister, sportintresserade och unga tjejer och killar med drömmar annars få kvinnliga förebilder i en redan alldeles för manligt dominerad värld?

Våga. Prova. Vinn.

Hur det går med det?
Den som lever får se.

/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln