En brygga till iberiska halvön


Av - Joakim Forsell -
Malmöbo med en dröm om att kunna leva på fotbolls-journalistik. Självutnämnd expert på danska Superligan med ett hjärta som brinner för att fotbollen, och världen, borde bli mer jämlik och snäll.

Det svenska landslagsåret sparkade igång under söndagen när Sverige besegrade Sydafrika med 3-0 i en inofficiell landskamp. Debutanten Loreta Kullashi gjorde två av målen. En spelare från en ny generation. En generation som ska hjälpa damfotbollen att bli accepterad på riktigt.
 

Etiketter: joakim forsell

Under fjolåret diskuterades damfotbollens löneförhållanden flitigt i fikarum, på sociala medier och bland fotbollsspelarna själva. Missnöjet gick så långt att det danska landslaget lämnade Walk over till VM-kvalmötet med Sverige. Även de svenska spelarna beskrev högljutt sin besvikelse kring ekonomisk ersättning.
 
Efter ett EM i moll och en generationsväxling som ännu inte blommat ut jobbar Elitfotboll Dam nu för att förbättra förutsättningarna för kvinnliga fotbollsspelare. Genom att korsa nationsgränser ska framgång säkras.
 
Elitfotboll Dam och spanska La Ligas motsvarighet har inlett ett samarbete för att främja de båda ländernas fotbollsframtid. Samarbetets främsta fokus är att uppmuntra och få klubbarna att bidra till utvecklingen av fotbollen. Vilka spanska framgångsmetoder kan appliceras på svensk fotboll och vice versa?
 
Men det är inte bara spelet som ska utvecklas. För att främja och utöka intresset kring damfotbollen ska konferenser och möten hållas mellan länderna. Kunskap ska delas, erfarenheter diskuteras och förhoppningsvis kan det leda till en finare framtid för både svenska och spanska fotbollsspelare.
 
Dessutom kommer båda parter arbeta hårt för att lyfta samhällets sociala ansvar. Fotbollen ska vara en plats där kvinnor och tjejer känner sig trygga. En plats där ALLA är välkomna.
 
Precis så här anser jag att fotboll ska fungera. Det är så mycket mer än en sport.
 
Det är en brygga mellan människor.
 
Att de båda länderna vågar se förbi den sportsliga konkurrensen är beundransvärt. Alla kan alltid lära sig något av andra och att utbyta idéer och erfarenheter leder sällan till någonting negativt.
 
/Joakim Forsell
Källa: laliga.es

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln