Kan Guidetti lyfta i lånefabriken?

Av - Makoto Asahara -

"märk att Krönikan är skriven innan matchen mot SD Formentera"

Sportjournalist som skriver om det mesta inom sport på både på lokal- och riksnivå. Den spanska och den allsvenska fotbollen ligger nära hjärtat. Har mittfältsgeniet Guti som husgud med preferenser för klubbfärger i vitt. Gillar också i allmänhet att kliva ur språkliga lådor.
Sportjournalist som skriver om det mesta inom sport på både på lokal- och riksnivå. Den spanska och den allsvenska fotbollen ligger nära hjärtat. Har mittfältsgeniet Guti som husgud med preferenser för klubbfärger i vitt. Gillar också i allmänhet att kliva ur språkliga lådor.

Efter en tuff höst och ett antal veckor med diverse rykten och ”bekräftanden” blev till slut John Guidettis låneövergång till Alavés ett faktum. För det första är det en övergång som gläder mig personligen, då den innebär att vi fortsatt kommer att ha svenskt deltagande i det som jag och många andra anser vara världens bästa fotbollsliga. För det andra kan det mycket väl vara en övergång som kommer passa John Guidetti som handen i handsken.
Märk dock ordet kan. För det återstår att se, då en handske med Alavés blåvita ränder också kan visa sig vara anpassad för fel hand.
 

Etiketter: makoto asahara

För att förstå att Alavés inte har de främsta ekonomiska förutsättningarna i ligan så går det bara att titta på deras spelartrupp, antingen från förra säsongen eller från i år.
En trupp där grundpelarna består av spelare som lånats in från de större drakarna i landets högsta serie. Ibland lyckas det, ibland lyckas det inte.
 
Förra säsongen, den första i La Liga sedan Alavés tog klivet upp igen från Segundan, blev succéartad. Då var det en trupp där de lånade var spelare som väntade på att få ta nästa kliv i sina karriärer – och som på ett eller annat sätt fick genombrottsartade framgångar i Alavés. Marcos Llorente, lånet från Real Madrid utan någon som helst A-lagsrutin sedan tidigare, vann bollar och fördelade på mitten som att han aldrig gjort något annat. Theo Hernandez, inlånad från Atletico Madrid, bombarderade fram och tillbaka på vänsterkanten och visade dessutom att han har ett ruskigt fint långskott. Och i boxen fanns brassen Deyverson, het, målfarlig och aktiv i Levante säsongen innan, men som gick på lån till Alavés då han inte lyckades rädda kvar Levante i högstadivisionen. Från Levante kom även Victor Camarasa på lån, en både lovande och rutinerad innermittfältare som tillsammans med unge Llorente skapade ett minst sagt starkt innermittfält.
De var alla lånespelare som tillförde, de var lånespelare som blev ett med ett Alavés som slutade på den övre halvan i ligan och som gick hela vägen till en Copa del Rey-final mot Barcelona.
 
Låneframgångar går dock inte obemärkta förbi. Marcos Llorente blev hastigt inkallad hem till Real Madrid, som även passade på att köpa loss Atleticoägde Theo Hernandez. Deyverson bestämde sig för att dra hem till Brasilien efter efter två fina år i Spanien. Victor hamnade i Real Betis, likt försvararen Zou Feddal som köptes loss av andalusierna.
Och kvar satt Alavés, som inte hade så mycket annat val än att börja hitta nya lånefynd.
Den här gången satsade de dock mer ”namnkunnigt” än tidigare.
Bojan Krkic och Munir el Haddadi.

De båda har spåtts att bli nya världsstjärnor med rötterna i Barcelonas ungdomsakademi. De båda har mer eller mindre gått vilse i deras fotbollskarriärer utan att få utlopp för den enorma potential man har sett. Bojan gick så pass vilse att han under våren var på lån i Mainz, från Stoke. Och Munir harvade i ett då krisdrabbat Valencia.
På lån i Alavés såg de båda möjligheterna att studsa tillbaka. Att fortfarande nå någonstans.
Alvaro Medran från Valencia var en annan, Gamle Villarrealtalangen Tomas Pina, på lån från en misslyckad utlandssejour i Belgien, var ännu en. Enzo Zidane, son till en viss Zinedine, kom till Alavés i hopp om att ”göra en Llorente”, men befinner sig nu i skrivande stund istället på ett nytt låneavtal i Schweiz och Lausanne.
Zidane juniors Alavésframfart är också talande för hur klubben har mått under hösten.
 
När nu John Guidetti, som är i samma situation som Bojan, Munir och de andra inlånade forna supertalangerna, kommer till Alavés så får han Abelardo som tränare. Klubbens tredje på bara den här säsongen. Säsongen inleddes med sex raka förluster. På den sjätte, mot Real Madrid, kom säsongens första mål. Och när vi nu passerat över halva säsongen är Alavés på nedflyttningsplats med totalt 15 inspelade poäng, varav många av dem är tack vare finurlige yttern Ibai Gomez, en av grundpelarna som ägdes av Alavés och som blev kvar efter den fantastiska förra säsongen.
Och det ska också sägas att under den tidigare Sporting Gijon-tränaren Abelardo har Alavés fått lite av ett uppvaknande.

Men likväl är vägen till nytt kontrakt fortfarande lång.
Så frågan man ställer sig nu (värt att notera att denna text har skrivits innan onsdagens cupretur mot Formentera), är vad Guidetti kommer få ut av Alavés och vad Alavés kommer få ut av Guidetti. Blir han en succé likt Theo? Eller blir Alavés en mörk plats där Guidetti enbart spelar sig ännu längre ifrån att uppnå den potential han besitter?

Oavsett vad ska det bli ruskigt intressant att följa lånefabriken Alavés i vår.

/Makoto Asahara

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln