De går vidare i Champions League-slutspelet  - del 1

Av - Marcus Lindén -

I måndags handlade mycket om Östersund när lottningen till Europa League ägde rum. Succéklubben ställs mot Arsenal i februari och vi alla kan se fram emot ett spännande dubbelmöte. Innan den lottningen genomfördes - hade redan ett glödhett Champions League-slutspel lottats.
 

Etiketter: marcus lindén

Mycket ska hända innan Champions League-åttondelarna spelas. Klubbarna ska genomgå ett januari-fönster bland annat. Det kan ändå vara på sin plats att granska mötena inför och bedöma samtliga lags chanser att nå kvartsfinal.

Juventus - Tottenham 
Tottenham övertygade och vann gruppen framför Real Madrid och Borussia Dortmund. Högstanivån har det inte varit något fel på. Varken här eller i ligaspelet. Kane fortsätter att ösa in mål - samtidigt som bredd finns både bland försvarare och mittfältare. Pochettino arbetar med stor rotation.

Däremot har inte resultaten varit lika bra som förra säsongen i Premier League. Hemmaspelet har hackat emellanåt. Laget är, som nämnt, inte speciellt beroende av många spelare, men Alderweireld har saknats. Ska det vara möjligt att nå vidare framgång i Europa behövs han och Kane. Får London-klubben det att stämma - kan de dock besegra de flesta.

Juventus var trögstartade den här säsongen. Allt är ännu inte på plats, men fyra poäng i stormötena mot Napoli och Inter får anses som bra. Higuain och Matuidi har till exempel växt in i säsongen, även om formen kunde varit bättre på flera storspelare. Dybalas spetskvaliteter behöves om Juventus ska gå långt. 

Juventus CL-spel är svårbedömt. När formen var som sämst kom storförlusten mot Barcelona. Sedan var det dock inga större problem att lösa avancemang. I och med den uteblivna VM-platsen bör motivationen vara enorm för flera storspelare från Italien. Inte minst Buffon. Det blir dock en tuff åttondelsfinal för dem.

Chans att gå vidare: 50-50.

FC Basel - Manchester City
Säsongerna, i synnerhet i Champions League, avgörs i vår. Inte nu. Det är dock svårt att argumentera emot att Manchester City varit säsongens hittills bästa lag. Endast ett oavgjort resultat i ligaspelet, annars bara vinster. De hade en svår grupp som innehöll både Napoli och Sjachtar Donetsk - men tappade sina enda poäng när gruppsegern redan var klar.

Guardiola har hittills visat en enorm flexibilitet. Ständiga formationsbyten och många spelare har klivit fram. Och mer finns att ta av. Mendy, Stones och Kompany har varit skadade till och från - och Bernardo Silva och Gundogan kommer fortsätta växa. Manchester City ska bevisa sig mot de främsta och frågetecknen finns fortfarande om försvaret kommer klara av det. Men hittills har allting rullat på.

Basel har tidigare trivts mot engelska motstånd, inte minst Liverpool och nu senast mot Manchester United. De avslutade gruppspelet med två starka vinster och andraplatsen spelades in med 12 poäng. Basel har en offensiv balans och innehar en imponerande nivå när allting stämmer.

De ligger dock bara tvåa i ligaspelet och detta blir givetvis en extremt svår uppgift. De ställer ofta upp med en spelskicklig trebackslinje, som måste hålla ihop. Elyounoussi och Oberlin måste bära anfallsspelet. Basel kan vara slutspelets lag som slår mest ur underläge.

Chans att gå vidare: 15-85

FC Porto - Liverpool
Liverpools resultat är inte dåliga - men röriga och ojämna. CL-gruppen vann de men övriga lag var förhållandevis svaga. De fick kämpa in i det sista i och med den tappade 3-0-ledningen mot Sevilla. Ligaspelet går i samma mönster. Grym högstanivå med en underbar offensiv - men både kollektiva och individuella misstag sker för ofta.

Liverpool har förlorat stort mot Manchester City, men de har också kört över Arsenal. Får de det att stämma så blir de svårslagna. Salah har varit en av höstens främsta lirare i hela världen. Däremot så behövs en mittback i januari och kanske även en ytterback. De är dock favoriter mot Porto - oavsett nyförvärv.

Porto går lite under radarn. De deltog i den grupp som hade sämst gruppetta - men som totalt sett inte var den sämsta gruppen. Portugiserna gick starkt i returmötena och tog där sju poäng. Kvalitet finns både offensivt och defensivt.

Porto leder ligan på målskillnad. Denna upplaga har dock kvar att möta Europatoppen. Där är de oprövade. Jag vill dock sätta ett varningsfinger för Porto. Jag tror inte Liverpool ska jubla alltför mycket över detta - även om det är lättare än vissa andra lag. 

Chans att gå vidare: 35-65.

Sevilla - Manchester United
José Mourinho har allt framför sig. Kraven som United-manager är höga och hittills har han inte uppnått tillräckligt. Om ligatiteln uteblir finns krav på cuptitel och minst en kvartsfinal i Champions League. Laget måste bevisa sig, inte minst när det gäller att föra matcher mot bra motstånd. Kritiken är ofta riktad mot den destruktiva fotboll Mourinho använt sig av i många stormatcher.

Spelarmaterialet är det inget fel på. Däremot är Paul Pogba nästintill ovärderlig. Hans fysik, fart och offensiv behövs i alla lag - men inte minst i Mourinhos. Offensiva alternativ är det dock gott om, även om Lukaku är ifrågasatt. Martial och Rashford bör få chansen i de viktigaste lägena. Ska laget gå långt i Champions League behöver Bailly vara skadefri.

Sevilla är en besvikelse så här långt. De startade ligaspelet bra, men har blivit allt sämre. De förnedrades av Real Madrid förra helgen och gruppspelet var svajigt. I en svårare grupp hade avancemanget förmodligen uteblivit. Sedan fallet förra vintern har de inte riktigt varit sig lika.

Sevilla måste finna stabilitet. Ernesto Marcucci är ifrågasatt som tränare, men mycket ska till om han ska sparkas under säsong. Blir det dock uttåg här och de missar topp fyra, kommer han få gå i sommar. Sevilla måste vara bättre än de varit hittills.

Chans att gå vidare: 25-75.

Fortsättning följer i morgon, fredag 15 december

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln