Nästa stopp, Sydafrika

Av - Jimmy Åkesson -

Det blir lätt en hel del landslag när de två respektive allsvenskorna gått i vinteride och spelarna flytt till världens alla hörn på semester och återhämtning. Men det börjar ju snart igen och när blågult vevar igång efter årsskiftet blir det sedvanligt i Abu Dhabi och en tripp till Sydafrika.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Beroende vem du frågar och beroende på vem eller vilka som är uttagna så betyder de här vinterturnérna olika mycket. Medan ligorna nere i Europa går på fullvarv finns det chans för andra spelare att prova på att dra på sig landslagströjan.
 
Peter Gerhardsson som avslutade landslagsåret med ett trots allt meriterande kryss borta mot Frankrike startar upp det nya året med ett läger i Sydafrika. Där och då börjar resan mot världsmästerskapen i Frankrike 2019. Men okej. Det är ett tag kvar och Sverige kommer såklart att ta sig dit – allt annat vore… Ja, fiasko. Om vi ska tala i tabloid-rubriker. Men där är vi ju inte än och istället kan vi gå in i en julledighet med en trupp som ska bli spännande att följa.
 
Jonna Andersson är där. Precis som Emma Berglund, Magdalena Eriksson och Linda Sembrant. Tillsammans med Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Hanne Folkesson och Sofia Jakobsson. Och så Caroline Seger förstås. Det är namn som känns igen och som kan det där med att spela landslagsfotboll. Det känns som att den relativt nya ledarstaben helt enkelt vill se samtliga spelare i aktion oavsett vad de uträttat tidigare.
 
Det finns A-lagsdebutanter i Emma Holmgren, Zecira Musovic och Loreta Kullashi. Tre spelare med en snittålder på 19 år. Det är det som kittlar. Att två av dem är målvakter minskar chansen för speltid – men att 18-årige Loreta Kullashi får känna på spel tror jag Gerhardsson faktiskt räknar med. Att han rör runt i en gryta som annars mest puttrat på av gammal vana har blivit tydligt under hösten och jag sticker inte heller ut hakan längre än någon annan när jag säger att det kanske är det som behövs.
 
Sydafrika i januari? Tja, det finns ju sämre ställen att lägga ett träningsläger när årets första månad gör sig påmind. Landslaget? Raknade 52:a i världen tätt efter Jordanien och Ekvatorialguinea. På pappret ett ganska behagligt motstånd utan att för den delen underskatta dem. Samtidigt som det kan bli en utmaning att möta ett lag som kanske är svåra att scouta – ett sätt för Sverige att spela sitt spel och fokusera på sig själva.
 
Det är alltid någonting på gång – alltid någonting att se fram emot. Det gäller bara att hitta dem sakerna. Att se ett landslag starta upp med ny kraft och energi med eventuella debutanter är för mig just det. Där nya chanser uppstår och där en förbundskapten ska hitta nya vägar att nå framgång.
 
/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln