Är det en era som är över?

Av - Tomas Hermansson -

När det börjar närma sig jul och nyår brukar man kunna se vartåt lagens säsonger barkar. Halva ligaspelet är snart tillryggalagt och de europeiska cupernas gruppspel är avklarat. Har man chansen på en trippel eller dubbel? Eller står man inför en mellansäsong eller rent av ett fiasko?
 

Etiketter: tomas hermansson

Två lag som mest troligt inte ser tillbaka på hösten med särskilt glada miner är Atletico Madrid och Borussia Dortmund som båda två stått för rejäla underprestationer. Dortmunds höst nådde, för deras egen skull, förhoppningsvis sin botten i helgen när den relativt nytillträdde tränaren Peter Bosz sparkades efter bara ett fåtal månader.
 
Jag har, tillsammans med många andra, under de senaste säsongerna förälskat mig i båda dessa lag. Lag som de senaste åren ofta kunnat utmana toppen och de med mest pengar. Lag som ständigt har slagit ur underläge. Lag som ständigt tappat sina bästa spelare. Lag som presterade i Europa år efter år, åtminstone Atletico Madrid då Dortmund i ärlighetens namn tappat en del på senare tid.
 
Jag minns det året Dortmund endast fick se sig slagna av Bayern München i finalen. Hur Lewandowski, i semifinalen, detroniserade Real Madrid med fyra mål i en och samma match. Sen den säsongen har känslan varit att Dortmund har potentialen att utmana de stora i sina bästa stunder. Dortmund har i princip sedan dess setts som en svår lott i en av utslagsrundorna.
 
Jag minns även nästföljande år när Atletico Madrid sånär räckte hela vägen fram till Champions League bucklan. Hade det inte varit för Sergio Ramos sällsynta förmåga att göra viktiga mål i slutet av matcher, hade fördelningen av CL-bucklor i Spaniens huvudstad sett annorlunda ut.
 
I årets upplaga av Champions League har inget av dessa lag kunna kännas igen. Dortmund lyckades inte besegra cypriotiska Apoel två försök till trots. Atletico stod för en liknande bedrift över sina två möten med Qarabag från Azerbajdzjan.
 
Varken de gulklädda eller de rödvita lyckades alltså gå vidare från sina CL-grupper. Är det slutet på en era vi ser? Till slut gick det inte längre. Att år efter år stå upp och sparras mot de allra starkaste. Till slut blev smällarna för många och benen för rangliga. Jag hoppas att så inte är fallet.
 
Förut visste man alltid att Atletico Madrid kan ställa till det för de stora drakarna. Bland de lag som är kvar i Champions League i nuläget ser jag inte hur något av lagen ska kunna störa giganterna Barcelona, Real Madrid, PSG och Bayern München på det sätt som Atletico tidigare gjort.
 
Jag hoppas verkligen att både Atletico Madrid och Borussia Dortmund kommer tillbaka bättre och starkare nästkommande säsong. Att detta bara är ett hack i kurvan. Att denna era fortsätter. Fotbollen behöver sådana lag. Lag som den objektive, likt mig, kan förälska sig i. Lag att känna med. Älskvärda lag helt enkelt.  
 
/Tomas Hermansson   

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln