Dröm eller mardröm? Snarare en VM-grupp

Av - Makoto Asahara -

Efter dagar av uppsnack drogs till slut de där VM-lotterna under gårdagen. Alla de 32 lag som tagit sig till sommarens VM-slutspel i Ryssland kan nu på allvar inleda förberedelserna inför det som komma skall. Nu vet man åtminstone rent nationsmässigt vad som väntar. Sedan om man verkligen vet VAD som väntar är nog olika från nation till nation.


 

Etiketter: makoto asahara

I Sveriges fall är det Tyskland, Mexiko, Sydkorea som stod på de tre övriga lotter som hittade in i grupp F. Vissa kallar det dödens grupp, likt mexikanska medier. Vissa kallar lottningen gynnsam och överkomlig.

Så vad är egentligen facit här?

Till att börja med är naturligtvis Tyskland ett av de svåraste motstånd man kunde tänkas få i ett gruppspel. Det vet alla och det är inget som ens är värt att hymla om. Det är ett lag som, till att börja med, är regerande världsmästare. Det är ett lag som må vara inne i något av en generationsväxling, men som visar alla indikationer på att man också tagit sig igenom den helskinnade. Insatsen med ett B-betonat landslag i Confederations Cup gav guld. Insatsen i kvalet gav tio raka segrar och målrekord. Så det är utan tvekan ett Tyskland som blir den absolut hårdaste nöten att försöka knäcka.
 
Sedan har vi Mexiko. Detta Mexiko som så ofta ser så oerhört intressanta ut. Ett lag som både i spelet och på pappret ska vara några nummer större än Sverige.
Förutom en rad skickliga proffs i de större ligorna har de också en inhemsk liga som säkerligen gått under radarn för många på den här sidan Atlanten. Liga Bancomer som den officiellt heter är dock en högst kvalificerad liga, där det dessutom finns ganska gott ställt med pengar, då många duktiga spelare inom den sydamerikanska fotbollen ofta väljer att ta klivet som utlandsproffs till just Mexiko.
Oavsett ligans kvalitet så är ju dock landslaget något helt annat. Dock är det värt att höja ett rejält varningens finger för detta grönklädda manskap. På sina senaste sex världsmästerskap har de inte missat att ta sig vidare från gruppspelet en enda gång. Samtidigt har man år på år ”floppat” väl när det vankats slutspelsträd. Mexiko väntar fortfarande på den där succéturneringen som de har kapacitet till att genomföra. Sverige hoppas säkerligen att så inte blir fallet i år i Ryssland.
 
Sist har vi Sydkorea. En av den asiatiska kontinentens främsta fotbollsnationer. Ett tekniskt skickligt men hårt arbetande gäng med Tottenhams virvelvind Heung-Min Son som frontfigur. På rankingen ett ”svagt” gäng. På pappret en grupp spelare som är minst lika bra som Sveriges. Dessutom ett sådant gäng som ytterst få verkar veta särskilt mycket om nu på förhand.
 
Sammantaget låter det väl ändå som en mardrömsgrupp? Tre lag som bättre eller minst lika bra som Sverige varav två man måste ta sig förbi för att nå målet med åttondelsfinal (där sannolikt Brasilien kan vänta, men då är då).
Men nej, det här är ingen mardrömsgrupp. Det är ett VM-gruppspel.
Ett VM-gruppspel där du borde förvänta dig att få möta krämen av landslagsfotboll oavsett hur lotten går. Tyskland, Mexiko, Sydkorea är inte Brasilien, Spanien, Nigeria. Det är heller inte Ryssland, Peru, Panama.
Det är en välbalanserad och ganska standard VM-grupp. Den har en god mixn av lag, är öppen på förhand och kommer säkerligen bjuda på båda dramatik och minnen för livet.
Allt som behövs nu är att vänta till sommaren.
Ni är väl lika taggade som mig?

/Makoto Asahara

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln