De nya föreningarna förtjänar mer kärlek

Av - Tomas Hermansson -

På senare år har det kommit fram fler och fler nya klubbar som etablerar sig högre upp i seriesystemen, inte minst i Sverige. Man kan och får tycka vad man vill om detta fenomen och det enda som säkert kan konstateras är att åsikterna är lika många som rösterna.
 

Etiketter: tomas hermansson

De senaste veckorna har det varit mycket skriverier om Dalkurds flytt från Borlänge till Uppsala. Man gör alltså, likt AFC gjorde inför förra säsongen, en flytt till en helt ny stad. Det finns de som är för denna flytt men också starka röster emot. Bland annat gick Sirius tränare Kim Bergstrand ut och sa att det var det värsta han varit med om under sina sex år som tränare i klubben.
 
De röster som höjs emot Dalkurd och AFC kritiserar ofta det faktum att de har rika ägare i bröderna Junad respektive Alexander Ryssholm. Ägare som är beredda att satsa stora pengar på att just deras lag ska erövra fotbollssverige. På denna punkt kan jag förstå att supportrar till andra lag i Sverige motsätter sig då i princip alla anser det vara ”fult” att köpa sig framgång. Förutom det handlar det självklart också om hotet att dessa uppstickare ska ta sig ikapp och förbi de etablerade klubbarna.
 
Ytterligare en åsikt som ofta hörs i kritiken mot dessa klubbar är att de saknar tradition och historia. Här tycker jag kritikerna gör bort sig totalt. Visst, dessa klubbar har ingen lång, fin historia, ingen geografisk knytpunkt som förenar medlemmarna men vad är egentligen alternativet? Ska vi förbjuda nystartade föreningar?
 
Vad gäller Dalkurds stundande flytt kan jag förvisso förstå Kim Bergstrands besvikelse då det blir ännu svårare att få verksamheten att gå runt. Det jag inte förstår är varför folk som inte påverkas det minsta av en sådan flytt ska ifrågasätta den? En klubb som Dalkurd, vars supporterskara till största del inte är geografiskt bunden, som har svårt att få det stöd som behövs från kommunen, ska inte de ha någon möjlighet att förbättra sin egen situation? Eller AFC som tidigare huserade i Stockholm där det är omöjligt att skaffa sig några fans.
 
Jag tror att nya föreningar och klubbar är något som på sikt kommer gynna fotbollen i Sverige. Se bara på RB Leipzig i tyska Bundesliga som också är en klubb som fotbollssupportrar över hela Europa älskar att hata. Klubben grundades 2009 och känns i dagsläget som det enda laget som har en realistisk, om än liten, chans att störa Bayern München. RB Leipzig har, till skillnad från andra nyrika klubbar, inte värvat för allt vad tygen håller utan har istället satsat på unga, utvecklingsbara spelare. Å andra sidan kan man förstås ifrågasätta varför klubben ska heta RB, som i Red Bull, men rent fotbollsmässigt har de knappt tagit ett snedsteg och hade det inte varit för RB Leipzig hade troligtvis inte Emil Forsberg varit den fotbollsspelare han är idag.
 
Jag har börjat tröttna på allt hat mot dessa, relativt unga, klubbar. Det ska vara tradition hit och historia dit. Självklart ska klubbar med en stolt historia värdera det oerhört högt, men vi måste också ge spelrum åt nya klubbar att skapa sig sin egen. Istället för att utgå från att alla nya klubbar styrs av maktgalna oligarker, borde vi i högre grad omfamna de som faktiskt försöker skapa ett bättre fotbollsklimat genom att ge sin egen klubb så bra förutsättningar som möjligt att lyckas. Förhoppningsvis tjänar vi alla på det i längden.
 
/Tomas Hermansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln