VM-KVALET ÄR REGNBÅGEN MOT KRUKAN MED GULD

Av - Henrik Strömblad -

Vilken fantastisk prestation det svenska landslaget gjorde när de ”nollade” Italien i två intensiva playoffmatcher. Det var inte speciellt vackert, det saknades långa stunder ett eget spel och avsluten mot Gianluigi Buffon var lätträknade. Men ett letade sig in bakom målvaktsikonen och det räckte hela vägen till en VM-sommar i Ryssland.
 

Jag tillhör definitivt de som tycker att ett fotbollslag skall kunna luta sig mot ett eget spel och att en av de viktigaste frågorna är: ”Vad gör vi när vi har bollen?”. Men i vissa typer av matcher, speciellt kval, seriefinaler och cupfinaler, finns det omständigheter som gör att det estetiska får stryka på foten. Det handlar helt enkelt om ATT VINNA och då gäller det att hitta en taktik där du kan besegra en motståndare som kanske är bättre individuellt på alla positioner och tekniskt med bollen. Försvarsspel är inte alltid vackert. Men det är en del av spelet och kryddat med enorm vilja, lojalitet mot laget och rätt taktik kan det ge ett lag som många räknar ut på förhand chansen att sänka den stora favoriten.
 
Vi minns väl alla debatten som fanns när Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck lotsade sina landslag till stora mästerskap. De landslagen innehöll på ett antal positioner individuellt skickligare spelare än vad Janne Andersson har i sin trupp. Då var vi ganska många som suckade över en för defensiv och försiktig balans. Att försvara mot bättre lag är en svensk specialitet som gett oss utdelning ett antal gånger. Men det har också bakbundit landslaget i de matcher de skall vara spelförande i. Blickar vi mot VM-lottningen i Kreml fredag 1 december så hoppas många på så ”enkla motståndare” som möjligt. Jag tror tvärtom att det här landslaget, vilket de visat mot både Frankrike och Italien, växer och inspireras av att ställas mot de stora elefanterna. Det kan bli jobbigt att möta Anderssons lojala lagbygge.

Men det finns positioner där det svenska spelet brister. Framförallt har vi ett stort behov av en spelskicklig innermittfältare som kan bestämma tempot och passera sina motståndare med passningar som öppnar ytor och hotar offensivt. Albin Ekdal har en del av den förmågan, men skador och ett ofta för lågt tempo hämmar honom. Här har svensk elitfotboll för herrar sin stora utmaning. Vem kan bli den fältherre likt Jonas Thern eller Bosse Larsson som kan styra en match offensivt? En Luka Modric i blågul tröja. Oj vad jag skulle älska att se den typen av spelare växa fram i svensk fotboll.
 
En annan position där vi tyvärr också känns för tunna är forwardslinjen. Det är inte rimligt eller rättvist att tro att vi skall kunna ersätta Zlatan med någon eller några som når upp till eller är i närheten av hans nivå. Men för att bli en etablerad internationell målskytt krävs spetsegenskaper. Först och främst skall du givetvis spela på en nivå där du ständigt måste prestera mot försvarare av hög klass. Snabbhet, teknik, styrka och balans är grunder. Det svåra är att vara klinisk och framförallt att med din första touch på bollen direkt skapa läget för avslut. Har vi den typen av forward idag eller i U21-landslaget? Tyvärr inte. Men spelare kan växa som individer och utvecklas, låt oss hoppas på det.
 
Det positiva är att vi har en målvakt och en försvarslinje som håller hög klass. Där finns basen och stabiliteten i Janne Anderssons landslag. En pragmatisk och osentimental förbundskapten som vet vad som krävs för att vinna, men också vill ha ett lag som ”vet vad de skall göra när de vinner bollen” är en annan stark faktor.
 
Oavsett hur det går för Sverige i VM betyder avancemanget enormt mycket ekonomiskt och prestigemässigt för det svenska fotbollsförbundet. SvFF fyller sin kassakista med många sköna miljoner som jag hoppas räcker till viktiga saker som utbildning och satsningar som gynnar de svenska klubbarna. För det är där allt börjar. Utan starka klubbar som har möjligheten att utbilda och utveckla spelare står landslagsverksamheten både för damer och herrar sig slätt.

Behovet av att öppna dörrarna för fler instruktörer och tränare att få utbilda sig på de högsta Pro Level-nivåerna är stort. Fler välutbildade tränare betyder att klubbar som satsar på elitverksamhet, vilket aldrig är fult eller förminskar breddfotbollen, får tillgång till instruktörer på ungdoms- och juniornivå som kan utbilda nya landslagsgenerationer ännu bättre. Den investeringen i svensk fotboll är enligt min mening betydligt viktigare än segerpremier och bonusar till spelare i A-landslagen för damer och herrar. Då investeras ”VM-krukan med guld” i framtidens landslag.
 
/Henrik Strömblad
Producent & Kommentator Viasat   

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln