En bragd gjord – en kvar

Av - Samuel Abrahamsson -

Jag har skrivit om Sveriges landslag tidigare i höst och imponerats av Janne Anderssons landslag. På fredagskvällen blev jag återigen hänförd av landslaget där rond ett nu är avklarad mot Italien där Sverige vann med 1-0. Att bara få smaka på ordet seger mot Italien är en ovanlig känsla och ja det är 90 minuter kvar att spela men vi kan väl faktiskt få sträcka på oss ändå och bara njuta lite.
 

Etiketter: samuel abrahamsson

För om vi ser tillbaka till fredagens match så var Sverige egentligen aldrig hotat. Italien hade oerhört svårt att skapa några riktiga målchanser förutom ett stolpskott. De ägde det mesta av bollen i den andra halvleken men det var ett meninglöst bolltrillande som ledde till meningslösa avslut. Det känns som Italien inte har någon struktur eller genomtänkt anfallsspel under förbundskaptenen Ventura. Det är många som har påpekat detta och många saknar Antonio Contes mer frejdiga spel.

Italien har såklart inte samma toppspelare offensivt som man hade för några år sedan men man ska ändå komma ihåg att det är riktigt bra spelare de kunde ställa upp med i fredags. Det är Candreva som är en nyckelfigur i Inter, det är Immobile som öst in mål i Lazio, det är Belotti som varenda storklubb ryckte i somras och det är Veratti som många anses vara en av de bästa spelfördelarna i världen. Men samtliga såg tröga och stubbiga ut och då speciellt Veratti som rent av var dålig. Nu drog han på sig ett gult kort och missar returen och det är nog nästan snarare så att Italien kan vara glada för det, för insatsen i fredags gjorde ingen glad.

Men samtidigt som de italienska spelarna kanske i någon mån underpresterade så ska man också se till att de svenska spelarna gjorde en fenomenal insats där Emil Forsberg var bäst på plan. Mittfältaren har haft en tyngre höst än förra säsongen och faktiskt inte varit helt ordinarie i Leipzig. Men spelar han som mot Italien kommer han inte bli bänkad igen. Forsberg var den som hela tiden skapade ytor och chanser åt Sverige. Med sin mjuka löpstil så flög han fram längs vänsterkanten, det enda som egentligen saknades var ett mål.

Men nog om fredagens match för hur mycket vi än hyllar insatsen då så kan den vara helt betydelselös på måndagkväll. Sverige har ett ett bra utgångsläge såklart och som de flesta påpeka, gör Sverige ett i Milano så måste Italien göra tre. Men alla vet hur fotboll kan vara och Italien kan lika väl få med sig en studs och göra ett mål efter två minuter och då är det helt lika i stället. Jag tycker inte Sverige ska backa hem och tro att det går att försvara sig till sig VM-platsen. Det brukar aldrig hålla över 90 minuter och Italien är faktiskt för bra för att inte göra mål då.

Jag är dock inte orolig över att det händer, Janne Andersson har visat gång på gång att han inte är en sådan tränare. Han vill fortsätta försöka spela sitt spel oavsett vilket motstånd som står på andra sidan och att läktaren är full av frustande italienare. Janne kommer att satsa på att Sverige ska hålla i bollen och när tillfällena ges gå till anfall.
Sverige har gjort en bragd och slagit Italien en gång, men nu måste man göra det en gång till. Det är först då allt räknas, nu är vi bara halvvägs och det är enkelt att redan drömma sig bort till Ryssland. Lyckas vi med det ja då kan vi börja prata om en av de bästa svenska insatserna någonsin.

/Samuel Abrahamsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln