Bygga för 2018?

Av - Tomas hermansson -

Som bekant spelades Allsvenskans trettionde och sista omgång i helgen vilket därmed förkunnade den allsvenska säsongen avslutad. Mitt favoritlag Hammarby stod, i konkurrens med IFK Göteborg, för den sista omgångens allra sämsta insats.
 

Etiketter: tomas hermansson

Hammarby tog emot redan superettanklara Halmstad hemma på Tele2 Arena och det enda som fanns att spela för var att få avsluta snyggt inför hemmapubliken. Som supporter kan jag tycka att det hade varit det minsta man kunde göra med tanke på den, minst sagt, avslagna höst som Hammarby har stått för. Så blev det inte alls. Istället vann Halmstad med 3-1 och de grönvita både buades och visslade ut. Med all rätt.
 
Under säsongen har Hammarby tydligt signalerat att ”man bygger för 2018”, vilket är något vi har hört flera lag säga denna säsong. Visst, jag förstår hur klubben tänker med hänsyn till att Jakob Michelsen kom till ett lag han inte själv fått utforma. Våren var helt klart godkänd och Hammarby låg faktiskt bara ett fåtal poäng efter både AIK och Djurgården när serien vände i somras. Dock är inte det en ursäkt för det stundtals loja och oengagerade spel vi sett i höst. Med anledning av detta kommer jag nu att gå igenom vad jag tycker Hammarby behöver göra till nästa säsong, lagdel för lagdel.
 
På målvaktsposten återfinns sedan i somras Johan Wiland. Här finns ingen anledning att vara orolig. Wiland kommer vara en av Allsvenskans bästa målvakter så länge han vill och orkar. Det tvivlar jag inte en sekund på. Bakom Wiland finns veteranen Benny Lekström och där kanske man borde fundera på att ta in någon framöver men det är inget Hammarby bör lägga några större resurser på just nu.
 
Vad gäller backlinjen känns mittbackspositionerna relativt stabila med Degerlund, Paulsen och Fenger. Kanske borde man försöka få in en till för att åtminstone ha fyra mittbackar i truppen. Det stora frågetecknet inför nästa säsong är istället ytterbackspositionerna. Birkir Mar Saevarsson, som jag i nuläget anser är vår enda dugliga ytterback, lämnar laget efter säsongen. Det lämnar Hammarby med Mats Solheim och Oscar Krusnell som enda alternativ på dessa två positioner. Solheim är en hyfsad breddspelare, inte mer, och av det som setts av Krusnell de få gånger han spelat har han inte sett riktigt redo ut för att ta en ordinarie plats ännu. Hammarby måste alltså ta in spelare på båda kantpositionerna i backlinjen.
 
Mittfältet känns i dagsläget ganska starkt, åtminstone defensivt. Det jag kan sakna är en riktig tvåvägsspelare. Jag tror att Jeppe Andersen har det i sig och kan få ett större utlopp för det om han har Junior, som senaste tiden har varit skadad, bredvid sig. En spelare i truppen som ännu inte har fått ut så mycket av sin kapacitet sett till de förväntningar som fanns innan säsongen är Jiloan Hamad. Av honom förväntar jag mig mera till nästa säsong. Även om Hamad kanske helst vill spela centralt, tror jag det är bättre för laget om Hamad utgår från en kant och rör sig inåt i banan. Lite samma roll som Kennedy har haft förut.
 
I anfallet måste först och främst Tankovic ta tag i sitt spel och börja prestera. Hans egna ambitioner med sejouren i Hammarby är att ta SM-guld. Hans prestationer i höst har däremot inte ens snuddat vid något som ens liknar allsvensk toppklass. Sander Svendsen å andra sidan har överträffat de förväntningar jag hade, och det med råge. Trots enbart tio spelade matcher stannar Svendsen på sex mål gjorda och en tredjeplats i den interna skytteligan. Bakom Svendsen och Tankovic finns Dibba som komplement. Möjligtvis finns behov av en större forwardstyp, som kan stångas i boxen och agera targetspelare i uppspelsfasen när det låser sig. Emellertid finns alltid Björn Paulsen att tillgå men det bygger på att det finns täckning på mittbacken. Tidigare har även Häckens Paulinho ryktats vara på ingång, vilket inte är någon uttpräglad targettyp men som skulle vara en bra förstärkning förutsatt att han är skadefri.
 
Det finns alltså en del att göra för sportchef Jesper Jansson och tränare Jakob Michelsen i vinter. I nuläget bedömer jag att det behövs en mittfältare samt två ytterbackar. Dessutom finns behov av en mittback samt gärna en anfallare. Lyckas man få in en mittback kan det som sagt räcka med att slänga upp Paulsen på topp vid behov. Han gjorde trots allt hela åtta mål i årets Allsvenska.
 
Sedan är det ytterbackarna. Även om det kanske är långt borta skulle jag vilja att Jansson skickar en förfrågan till Jesper Arvidsson i Sirius. Har han en önskan att flytta tillbaka till Stockholm och Djurgården inte är intresserade kan Hammarby mycket väl vara ett alternativ.
 
En annan spelare jag gärna skulle vilja se att Hammarby värvar är Halmstads unge dansk, Marcus Mathisen. Det är en spelare som kan spela såväl mittback som centralt mittfält. Det är också en spelare som både Jansson och Michelsen borde ha bra koll på med tanke på Mathisens bakgrund i FC Köpenhamn. 
 
Slutligen är det av yttersta vikt att Hammarby verkligen gör ett bättre 2018 än 2017 då man hela säsongen använt det argumentet som en mantel att gömma sig under. Annars är det ju bara tomma ord och man riskerar att tappa fansens förtroende.   
 
/Tomas Hermansson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln