Ett kliv framåt, blicken uppåt...

Av - Jimmy Åkesson -

En match som inte är spelad är också en match. Medan det svenska damlandslaget fick en ofrivilligt förlängd träningssamling pågår en helt annan typ av match på andra sidan sundet.
 

Etiketter: jimmy åkesson

Det som länge var ett hot blev en verkställande verklighet och istället för en VM-kvalmatch på Gamla Ullevi i Göteborg så bjöd Sverige in supportrarna för en öppen träning och autografskrivande. Det som händer i grannlandet och det som redan klarats upp i Norge framkallar säkert pärlor i pannan på det svenska fotbollförbundet. När de svenska spelarna står bakom sina rödvita kolleger är de också villiga att ta fajten på hemmaplan om det skulle behövas.
 
Trots att de danska spelarna inför mötet med Sverige föreslagit att den tidigare ersättningen skulle stå fast där och då sa förbundet nej med motiveringen att förslaget kommit in ett halvt dygn för sent. Hur de svarade upp i gårdagskvällens match? Tja. EM-silvermedaljören åkte till Zaprešić och städade av Kroatien efter dubbla mål signerade Pernille Harder. En seger på planen där nu en ytterligare strid väntar utanför den.
 
Sverige bytte Göteborg mot ett regnigt Borås där förbundskapten Peter Gerhardsson manövrerade över en offensiv elva som skulle ut träna anfallsspel. Det dröjde inte så värst länge innan Fridolina Rolfö precist hittade Lina Hurtig i straffområdet – ett samarbete som kan ge viktiga poäng när vi summerar det här kvalspelet. När Nilla Fischer dunkade in 2–0 efter 20 minuter så handlade det inte längre om att utan hur. Om nu någon innan trott eller hoppats på en ungersk bragd så släcktes de förhoppningarna under matchens inledande minuter.
 
Och så rullade det på precis som det skulle göra. Kosovare Asllani pendlade in 3–0 efter en hörna, Caroline Seger finessplacerade in 4–0. På den regnblöta konstgräsmattan på Borås Arena andades det fotbollsglädje och flärd. En bataljon som erövrade varenda kvadratmeter av den ungerska planhalvan – och det sprangs för varandra.
 
Det negativa? Att det inte stod mer än 4–0 i halvtid. Det villes mycket mer än vad siffrorna visade och visst borde det blivit åtminstone ett par mål till i pluskolumnen. Det var summan av ett centralt mittfält som fördelade och ett anfall som ångade på framåt. En spelglad  kombination som gav positiv produktion. När Ungern kom ut till den andra halvleken kom de inte närmare ett anfall avblåst för offside innan Asllani knoppat in sitt andra för kvällen och manifesterat att det fortsatt var Sveriges afton.
 
Ett spelskickligt hemmalag visade dessutom sedvanlig styrka vid fasta situationer och även om motståndet var ett undermåligt Ungern så tyder variationen på att matcher kan vinnas på olika sätt. Sverige satte motståndet i dåliga dager och gjorde matchen till sin redan från start. Defensivt sattes backlinjen inte på några prov alls och Hedvig Lindahl krönte sin nolla med att bli Sveriges mesta landslagsmålvakt. Men det var just på det där mittfältet som Seger och Asllani tillsammans nästan kändes pånyttfödda. Två spelare som jobbat lite i både uppförsbacke och motvind fick det att lossna lite, lite till och det passningssäkra navet gynnade de hårt arbetande anfallarna framför dem. Att dessutom Marija Banusic fick chansen kan återfå det självförtroende hon under hösten letat efter med ljus och lykta.
 
Vi har ju sedan tidigare vant oss med kvalgruppssegrar vid det här laget. Att det är en lång startsträcka innan slutspelet och allvarligt drar igång. Trots att det inte spelats mer än två matcher så kommer Sverige toppa tabellen när vi är klara. Skillnaden nu är att Gerhardsson och hans ledarstab är mitt uppe i ett utvecklande som ska bli spännande att följa och den känslan verkade ha anammats av de på planen också.
 
Det blev en sådan där skön seger som ger självförtroende och bygger lagkänsla. Det spelar ingen roll att laget på andra sidan inte hette Tyskland, Nederländerna eller Danmark. Ett kliv framåt, blicken uppåt, två fötter på marken.
 
Nu väntar ett kval-uppehåll på närmare ett halvår om fredagens inställda match mot Danmark inte blir av. Ett halvår av nya förberedelser. Ett halvår att se till att landslag och förbund står enade sida vid sida. Oavsett om förbundets initialer är DBU, NFF eller SvFF.
 
/Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln