Utdömda på förhand – så våga ta chansen

Av - Samuel Abrahamsson -

Sverige lyckades ta en plats till play off till VM trots att de förlorade mot Holland. Den matchen är dock redan glömd och i tisdags lottades det vilket lag Sverige ska få möta i mitten av november i play off. De flesta var överens på förhand att Italien var det svåraste motståndet att få och såklart föll lotten då på Italien där Sverige börjar hemma den 10 november. 

Etiketter: samuel abrahamsson

Min första tanke var att det kommer sluta 0-0 på Friends och så avgör Italien sent på hemmaplan och vinner med 1-0. Det är så typiskt italienskt det i så fall det kan bli. Men det var en första impuls och när man tänker närmare på det så ger jag faktiskt Sverige en hyfsad chans att slå ut Italien.

Det här är ett annorlunda landslag numera som inte räds de stora nationerna. I många år var känslan redan på förhand att vi var slagna och inte skulle ha någon chans i matcherna. Såklart blixtrade vi till ibland och kunde få med oss ett oavgjort. Men med Janne Andersson tycker jag att vi har fått in en annan tro i hela laget och landet som vi inte minst såg mot Luxemburg då det var fullsatt på Friends och nu har det skrivits om biljettkaos när systemet legat nere när folk skulle ha biljett till första play off-matchen.

Men för att vi ska kunna slå ut Italien krävs det närmast perfekta insatser gånger två. Vi kan inte slarva i ett enda moment utan vi måste hela tiden ha fokus på att ligga rätt i försvarslinjen och gå till anfall och göra det bästa av det när vi väl får chansen. Italien har fortfarande ett riktigt bra lag men ser man tillbaka mot vad de har haft för spelare förr och till exempel mot när de vann VM 2006 är det trots allt en stor skillnad. Det finns stjärnor i dagens lag och Buffon är kvar tillsammans med försvarslinjen som få lag i världen klarar av att passera. Men offensiven är sämre numera även om den såklart fortfarande är bra.

Kan Janne Andersson ingjuta ett mod och hålla nollan på hemmaplan så tror jag väldigt mycket är vunnet. För det ska sägas att gör vi ett på bortaplan så måste Italien satsa framåt ordentligt. Och alla som följer fotboll vet att ett mål kan uppstå på många olika sätt så det är absolut ingen omöjlighet.

Vi måste komma ihåg att det är faktiskt Italien som har all press på sig. Ingen i världen förväntar sig att Sverige ska gå vidare från det här dubbelmötet förutom de svenska spelarna själva hoppas jag. För det gäller att få in en tro hos spelarna att de kan klara av det här och faktiskt slå ut Italien. Kan Janne Andersson få in det i huvudet på spelarna och sätta en hundraprocentig matchplan finns faktiskt chansen till att spela VM nästa år.

/Samuel Abrahamsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln