Visst löste det sig till slut

Av - Jimmy Åkesson -

Det räckte med 27 allsvenska omgångar och Lennart Johanssons pokal stannar i södra Sverige. Två stjärnor på bröstet – 20 SM-guld innanför den himmelsblå västen.
 

Etiketter: jimmy åkesson

När planens kanske bästa spelare Anders Christiansen skickade in gästernas tredje mål för kvällen övertygades även de övriga 15 lagen i Allsvenskan att guldet skulle landa i södra Skåne. För de själva var det aldrig några konstigheter. För det är ju så det har sett ut de senaste åren och oavsett vad man vill kalla ”vinnarkultur” så är Malmö det lag som är bäst i Sverige. Det lag som vinner Allsvenskan är förtjänta av det.
 
Det såg lite nervöst ut i början. När bengalröken lagt sig över Östgötaporten hade David Moberg Karlsson redan prickat in 1–0. Efter 45 spelade minuter så såg det ut som att guldfesten istället skulle utspela sig på Swedbank Stadion. Sedan klev Malmö ut med pondus och stångade hem guldet. Det kunde inte ens en isländsk mittback stoppa – Jón Gudni Fjóluson som annars cementerat det defensiva straffområdet som sitt.
 
Gästerna gjorde ingen jättematch men lyckades ändå göra precis det som behövdes. Så har det ju varit under hela säsongen. Inte alltid vackert, inte alltid rättvist, inte alltid rätt. Men nog har de gjort det. Den där känslan av att oavsett vad det står och oavsett hur det ser hur så finns det en tro på det man göra. Ett ”äh, det löser sig snart”-argument.
 
Men pressen är så klart högre än att vinna guldvalörer att hänga runt halsen. Efter dubbla gruppspel i Champions League så är det dit de siktar oavsett vad tränaren heter. För att hävda sig där krävs ytterligare nivåer och för den delen att faktiskt ta sig dit. Förbi lag från länder i centraleuropa som ingen har hört talas om.
 
Tja, Allsvenskan lever ju i allra högsta grad där bakom också. Det ska spelas om Europaplatser, om överlevnad och stolthet innan dörren stängs igen och supportrarna tvingas genomlida en halv höst och en vinter. Vissa gör det som mästare – andra gör det som nyblivna Superettan-lag och nog ser det ut som att Eskilstuna och Halmstad byts ut mot Borlänge och Stockholm. Två lag som genomgått två olika förändringar. Två lag som tagit sig till toppen av den näst högsta serien på olika sätt.
 
Summeringen nedtecknas inte nu. Först ska det spelas tre omgångar till. Därefter ska det tackas av och drömmas inför framtiden.
 
Ett par dagar har gått sedan måndagskvällen. Märkena i konstgräset är kvar – klistermärkena på det sneda målet också. Det var där det firades. Det var där de bestämde sig för att nummer 20 skulle inkasseras.
 
Malmö FF är bäst efter 27 omgångar och tabellen brukar ju inte ljuga. Alla lag har svackor – men vem kommer ihåg det med en pokal i handen?
 
/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln