Det är dags att vakna, Dortmund!

Av - Tomas Hermansson -

24 april, 2013. Westfalenstadion, Dortmund. Klockan är närmare elva på kvällen. Första mötet i Champions Leagues semifinal, mellan Borussia Dortmund och Real Madrid, har precis avslutats. Robert Lewandowski har med sina fyra mål sänkt den spanska stjärnkryssaren och därmed givit merparten av den euforiska gula väggen av sjungande hemmafans, en av deras livs bästa kvällar.
 

Etiketter: tomas hermansson

Här och då peakar Jürgen Klopps Borussia Dortmund. Så högt som Dortmund flög den kvällen, så högt har de inte flugit sen dess. Så lyckliga som fansen var den kvällen, så lyckliga har de inte varit sen dess.
 
Om ett halvår har det gått fem år sedan den där kvällen. År där Dortmunds största framgång är en tysk cuptitel från ifjol och där de flesta av de bärande spelarna från 2013 lämnat. I Champions League har man som längst nått en kvartsfinal och för två år sedan missade man turneringen helt. Dortmunds säsonger efter finalförlusten mot Bayern München har varit som en lång, utdragen baksmälla. Baksmällan efter Klopps guldregnande talangexperiment under hans första år i klubben som, om denna metafor ska tas i mål, skulle kunna liknas vid en festivalvecka fylld av hårt festande med sitt klimax den där sena aprilkvällen för fyra och ett halvt år sedan.
 
För Dortmunds partykompanjon den där kvällen, Real Madrid har åren därefter varit en av klubbens mest framgångsrika perioder någonsin. Där Dortmund valde att ta en sista öl, valde Real Madrid att gå hem, ta en Treo och vakna upp pigg och fräsch dagen efter. Sedan den där kvällen drygt fyra år bakåt i tiden har det spanska huvudstadslaget, till skillnad från Dortmund, ägt dansgolvet som kallas Champions League och spelat till sig titeln tre år av fyra möjliga.  
 
Ikväll är det dags igen. På Westfalenstadion, som är ett bra mycket charmigare namn än Signal Iduna Park vilket är arenans officiella namn, tar Dortmund åter emot Real Madrid i Champions Leagues andra gruppspelsmatch. Ingen Lewandowski, ingen Gündogan, ingen Hummels. Idag sätter Dortmund istället sin tillit till Aubameyang, Weigl och Sokratis. I Real styr och ställer fortfarande Ronaldo och Ramos.  
 
I helgen spelades Bundesligas sjätte omgång för säsongen. Inom ett par omgångar har serien stadgat sig och toppskiktet börjar så sakteliga separera sig från resten av lagen. Dortmund har börjat säsongen med fem vinster och ett kryss och parkerar därmed överst i tabellen.
 
Inför denna säsong har Dortmund tillsatt den tidigare Ajaxtränaren Peter Bosz som ny huvudtränare. Av det spel som Dortmund visat upp under de sex första ligamatcherna verkar det som att Bosz lyckats sätta ett ordentligt försvarsspel. Det har både Klopp och Tuchel tidigare misslyckats med. Visserligen hade väl Klopp under framgångsåren ett hyfsat försvar, men då mest till följd av duktiga individer som Mats Hummels och en frisk och kry Neven Subotic snarare än hans defensiva tränaregenskaper.

Det har vi om inte annat sett i årets Liverpool under ledning av just Klopp. På de sex första matcherna i ligan har Dortmund i år släppt in endast ett mål, och det i delstatsderbyt mot Mönchengladbach. De senaste åren har det känts som att Dortmund behöver göra minst tre mål för att ens ha en chans att vinna sina matcher, även mot sämre motstånd, vilket självklart inte håller i längden.
 
Kan Dortmund fortsätta på den väg man så fint stakat ut i säsongsinledningen, kanske vi inom en snar framtid får se en glimt av det som glömdes kvar den där tidigare nämnda kvällen på Westfalenstadion. Det är dags för klubben med Europas högsta publiksnitt att börja prestera. Har vi tur får vi se det redan ikväll.
 
/Tomas Hermansson    

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln