Ni står inför ett val Real Madrid

Av - Samuel Abrahamsson -

Jag skrev förra veckan om Crystal Palace och att de hade inlett säsongen uselt på alla sätt. Det blev inte heller bättre med Roy Hodgson vid rodret utan det blev förlust direkt i hans debut hemma mot Southampton i lördags. Och krisen börja bli allt djupare för Londonklubben. Ett annat lag som ordet kris också börja nämnas vid är de spanska giganterna Real Madrid.
 

Etiketter: samuel abrahamsson

Men är de då i en kris? Vi kan väl kolla på att titta på hur det har sett ut hittills så att vi har något att utgå ifrån. Det har gått fem omgångar av årets La Liga och Real ligger inte bättre än på en åttondeplats med åtta inspelade poäng. På deras tre hemmamatcher har det blivit två poäng där de har mött Valencia, Levante och nu senast i veckan Real Betis som chockade Real genom att vinna med 1-0 efter ha avgjort i 94:e minuten.

Och det är klart att det här inte är bra, Real borde åtminstone haft fem poäng till om man ser till trupper och förväntningar och då parkerat på en andraplats i tabellen. Men nu har det blivit som det blivit och man är redan sju poäng efter Barcelona som inlett säsongen med fem raka vinster. Men trots detta har jag svårt att tycka att Real är i någon djupare kris, möjligtvis på väg till en. Deras supportrar kräver förstås att de ska vinna varje match i varje turnering som de ställer upp i. Är man världens största klubb så är det förväntningar som spelarna får leva med. Dessutom efter ha tagit dubbeln förra säsongen och blivit första lag att vinna två raka Champions League-titlar.

Men ibland måste man också sansa sig en aning innan man börja tala om ordet kris. Visst för Real är det såklart ingen smickrande start och de kan inte skylla på att Ronaldo har varit avstängd i tre av matcherna och att de har dragits med skadeproblem på nyckelspelare för kravet är alltid att vinna och de har tillräckligt med bra spelare för att göra det ändå. Men att redan nu börja döma ut laget och tränaren Zinedine Zidane bara för att det har gått lite knackigt blir bara löjligt.

Många supportrar dömer alldeles för ofta ut sitt egna lag bara för det har gått någon dålig match. Vi lever i en resultatstyrd fotbollsvärld där man oftast inte bedöms vara bättre än sin senaste insats. Men är Real verkligen en klubb som har tappat allt som var så förra säsongen bara för att man nu har tappat några poäng? Nej, såklart inte. Jag skulle snarare vilja säga att jag tycker det är rätt väntat att de har börjat lite knackigt. Efter en sådan säsong som de hade förra året tror jag att en del spelare gått in i den här säsongen med lite motivationsproblem. De vill självklart vinna men det kan lätt bli att man tror att det räcker att gå på 99 procent mot vissa motstånd. Men det räcker inte på den högsta nivån, det är 100 procent som gäller eller inget.

Därför tycker jag inte supportrarna ska vara oroliga ännu. Men ge det 15 matcher och om de har fortsatt att tappa och ligger säg 12 poäng bakom Barcelona, ja då kan vi faktiskt börja prata om en kris. Men att vara sju poäng efter fem matcher är inte bra men det är inte heller en katastrof även om de spanska medierna och supportrarna vill ha det till det för att förväntningarna alltid är så högt ställda. Ibland kan dock faktiskt de bästa klubbarna behöva en förlust mot ett lag som de förväntas slå med ett gäng bollar. Hur konstigt det än låter så kan det ge ett ordentligt uppvaknade. Att vill man vinna titlar igen så kommer det inte räcka att tro att man bara kan ställa ut skorna och att det det då blir seger.

Det gäller att göra jobbet match efter match och väljer spelarna att göra det kommer Real att vinna sina matcher. För kvalitén finns där med flera av världens bästa spelare på respektive position och en trupp som faktiskt ser starkare ut än förra säsongen. Det gäller nu för Zidane att få spelarna att inse allvaret, vill de fortsätta vara bäst så måste de lägga ner det där arbetet som de gjort de två senaste åren, träning efter träning, match efter match. Gör dem det kommer de nog att vinna både en eller två titlar även när den här säsongen är slut. Men tycker dem att det räcker att spela med halvfart varannan match, då kommer i stället Real inte ha något med titeln att göra. Så spelarna och Zidane står nu inför ett val; Börja prestera och hitta den där hungerkänslan igen eller gå på halvfart och förlora. Jag vet i alla fall vad supportrarna och presidenten Florentino Perez tycker de ska välja.

/Samuel Abrahamsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln